SMS: Uvođenje doživotne kazne kako bi vlast dobila političke poene

"Loše pravdosuđe ne može da bude izgovor za donošenje loših zakona"

21. maja 2019

Funkcioner Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić izjavio je danas da su izmene zakona kojima se u Krivični zakonik uvodi doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta „nastale na talasu populizma kako bi vladajuća većina dobila političke poene“, kao i da se rešenjima „koja su doneta u atmosferi uzavrelih emocija krši Ustav i relevantni zakon“.

On je kazao da SMS ne prisustvovuje današnjem glasanju u Skupštini Srbije i da je cela struka protiv takvog zakonskog rešenja.

Đurić je govoreći o uvođenju doživotne kazne za krivična dela protiv države, kazao da kvalifikacija tog krivičnog dela nije proširena, odnosi se na ista ponašanja, već da se samo pooštravaju kazne za dela protiv države.

On kazao i da loše pravdosuđe ne može da bude izgovor za donošenje loših zakona, da samo pooštravanje kazni ne deluje na prevenciju krivičnih dela, već na tome treba da rade institucije.

Đurić je istakao da je način na koji se govorilo u Skupštini o sudiji Apelacionog suda u Beogradu Miodragu Majiću „ispod svakog nivoa“ s obzirom na važnost stavova struke o toj temi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga