SMS: Prestati s agresivnom viktimizacijom žrtava

"Predsednik opštine Brus, član SNS, smatra da je zakon sile jači od sile zakona"

15. feb 2019

Stranka moderne Srbije pozvala je danas javnost, državne i lokalne institucije, a posebno organe pravosudnog sistema da prestanu s „agresivnom sekundarnom viktimizacijom žrtava koje su se usudile da javno progovore o bilo kom obliku nasilja kom su izložene“.

U saopštenju stranka je navela da je najaktuelniji primer minimiziranje trauma i posledica koje su pretrpele žene suočene s nekim oblikom polnog uznemiravanja primer Marije Lukić iz Brusa, koja je trpela uznemiravanje od svog nadređenog poslodavca, Milutina Jeličića, koji je ujedno i predsednik opštine Brus, a za koga se kasnije ispostavilo da mu je to manir i prema drugim ženama kojima je obezbedio radno mesto, ucenivši ih tako da ne govore o pritiscima kojima su bile izložene.

„Marija Lukić je smogla hrabrosti da se suprotstavi i podnese krivičnu prijavu, što je podstaklo i druge žene da joj se pridruže. Predsednik opštine Brus, član Srpske napredne stranke izbegava ročišta, deli otkaze ženama koje su digle glas i očigledno smatra da je zakon sile jači od sile zakona. Za utemeljenje takvog njegovog stava zaslužni su i čelnici vladajuće stranke koji mu pružaju podršku tako što reakcije na njegovu bahatost izostaju“, navedeno je u saopštenju.

Stranka moderne Srbije tražila je od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne mere i pokažu kako pred zakonom nema privilegovanih, zaštićenih i onih koji će proći nekažnjeno ako poseduju odgovarajuću partijsku knjižicu i jak politički uticaj.

Ta partija je izrazila zabrinutost zbog sve učestalije relativizacije svake vrste nasilja, kako kroz medijsko izveštavanje tako i kroz uzdržanost nadležnih institucija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga