SMS: Organizatori protesta da se ograde od stavova Vladimira Dimitrijevića

"Ukoliko se organizatori ne ograde od Dimitrijevića, okrenite mu svoja leđa tokom govora"

09. mar 2019

Stranka moderne Srbije (SMS) pozvala je danas organizatore protesta „Jedan od pet miliona“ da se ograde od izbora Vladimira Dimitrijevića za govornika današnjeg protesta u Beogradu zbog, kako navode, „njegovih stavova koji se kose sa univerzalnim ljudskim vrednostima i opšte prihvaćenim naučnim činjenicama“.

„Stav da je vakcinacija u Srbiji obavezna ‘zbog naredaba iz svetskih centara moći’ unosi konfuziju i paniku među stanovništvo i predstavlja pretnju po javno zdravlje“, navedeno je u saopštenju te stranke.

„Tvrdnje da od ‘posledica NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom svake godine 36 hiljada ljudi oboli od raka’ netačne su, jer ta brojka predstavlja ukupan godišnji broj obolelih od raka u Srbiji i prenebregava činjenicu da je najčešći uzročnik duvanski dim“, rečeno je.

U saopštenju se dalje navodi da su „neprihvatljive i njegove više puta otvoreno upućene homofobne izjave poput: ‘Srbima se umesto komunizma nameće homoseksualizam, pod pričom o rodnoj ravnopravnosti’, da ‘homoseksualne veze nisu emotivne i da su razvratne’, kao i dovođenje u vezu smanjenja nataliteta u Srbiji sa promovisanjem ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice u Srbiji“.

Kako kažu u SMS, „autokratski režim Aleksandra Vučića može se menjati samo argumentima zasnovanim na poštovanju univerzalnih ljudskih prava, gradnjom nezavisnih insitucija sistema, i promovisanjem ideje jednakih prilika za sve njene građane“.

Oni su pozivali sve političke aktere da se „ograde od stavova današnjeg govornika na protestu u Beogradu“, a svoje simpatizere i građane da „na protest izađu, ali sa predlogom da, u slučaju izostanka ograđivanja organizatora od Vladimira Dimitrijevića, za vreme njegovog govora okrenu svoja leđa govorniku“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga