SMS: Mihajlovska potpisnica Deklaracije Žena sa invaliditetom u političkom liderstvu donete u UN

"Gotovo nema oblasti u kojoj žene s invaliditetom nisu diskriminisane"

22. juna 2019

Poslanica Stranke moderne Srbije (SMS) Ljupka Mihajlovska jedina je žena s invaliditetom iz jugoistočne Evrope koja je bila pozvana da u Ujedinjenim nacijama učestvuje u procesu donošenja Deklaracije Žene s invaliditetom u političkom i javnom liderstvu, saopšteno je danas iz SMS.

Kako je navedeno, tom deklaracijom potpisnice se obavezuju da će u svom političkom i javnom delovanju s posebnom pažnjom ukazivati na položaj u kom se nalaze žene i devojčice s invaliditetom.

Mihajlovska je agenciji Beta rekla da osim što je potpisala deklaraciju sugerisala da se u nju unese i prepoznavanje najranjivije grupe žena i devojčica sa invalidettom, odnosno onih koje žive u institucijama za trajni smeštaj korisnika, što je i uvaženo i piše u deklaraciji koju je potpisalo 19 žena iz javnog i političkog života iz zemalja širom sveta.

„Moje političko delovanje se i pre samog čina potpisivanja deklaracije odnosilo na najosetljivije grupe ljudi u Srbiji, što svakako žene s invaliditetom jesu, s tim što će mi tekst Deklaracije poslužiti kao neka vrsta vodiča za određivanje prioriteta, a i kao podsetnik da sam se svojim potpisom obavezala da osnažim na hiljade drugih žena s invaliditetom kako bi postale aktivnije u političkom i javnom životu“, rekla je Mihajlovska.

Ona je kazala da gotovo nema oblasti u kojoj žene s invaliditetom nisu diskriminisane.

„Uskraćeno im je pravo na reproduktivno zdravlje, formiranje porodice, pravo na rad i niz drugih prava, što je direktan proizvod sistemske diskriminacije zasnovane na invaliditetu i rodno nametnutim ulogama“, navela je ona.

Kako je dodala, ti izazovi najbolje se prevazilaze većim stepenom uključivanja osoba sa invaliditetom u sve oblasti društvenog života na čemu će u budućosti nastaviti da radi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga