SMS: Migranti nisu teroristi, najgori su političari koji raspiruju strah i rasizam

"Od političkih subjekata u Srbiji očekujemo da prestanu sa širenjem neistina o migrantima"

23. feb 2020

Stranka moderne Srbije (SMS) zahtevala je danas da nadležni državni organi najhitnije spreče i sankcionišu organizovanje samozvanih “narodnih patrola” koje, “uzimajući zakon u svoje ruke, uvode svojevrstan policijski čas migrantima i raspiruju mržnju prema ljudima drugih rasa i veroispovesti”.

“Od političkih subjekata u Srbiji očekujemo da prestanu sa širenjem neistina o migrantima i politici prema njima. Migranti ne žele da ostanu u Srbiji. Ne postoji namera da se napušteni delovi zemlje nasele migrantima. Broj dodeljenih azila je na nivou statističke greške. Broj prestupa u odnosu na broj populacije kod migranata je daleko manji nego kod lokalnog stanovništva”, navela je SMS u saopštenju za javnost.

Dodali su da Srbija ne finansira prihvatne centre iz budžeta, već koristi sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za upravljanju migracijama.

“Migranti nisu teroristi koji idu da ubijaju po Evropi. Čitave porodice umiru u pokušaju da uđu u EU. Pre tri nedelje je čamac sa ženama i decom potonuo u nameri da preko Dunava uđu u Hrvatsku. Najgora vrsta političara su oni koji podršku grade raspirivanjem straha zasnovanog na neistinama”, poručila je SMS.

Od državnih organa su zahtevali da, u skladu sa evropskom finansijskom pomoći, preduzmu sve kako migranti ne bi bili prepušteni sami sebi i sopstvenom očaju.

“Kad sistem zataji, haos prevlada, a u njemu ispliva najgore sa svih strana”, ocenila je SMS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga