SMS i GDF: Država da zaustavi organizovani progon pekara iz Borče

"Srbija je obavezna da zaštiti sve svoje građane, a pogotovo nacionalne manjine"

05. maja 2019

Potpisnici političkog Dogovora, Stranka moderne Srbije (SMS) i Građanski demokratski forum (GDF), danas su oštro osudili “organizovan progon” pripadnika albanske nacionalne manjine, pekara Đuraja Mona iz Borče kod Beograda.

“Politika relativizacije ratnih zločina i rehabilitacije poražene Miloševićeve politike, koju sada i javno sprovodi režim Aleksandra Vučića, direktno je odgovorna za javni progom nacionalnih manjina u Beogradu. Istovetno prećutkivanje presude Radovanu Karadžiću i insistiranje na nacionalističkoj politici, što je u suprotnosti sa samo formalnim približavanjem EU, vraća nas u devedesete godine prošlog veka”, naveli su SMS i GDF u saopštenju za javnost.

Dodali su da je država Srbija obavezna da zaštiti sve svoje građane, a pogotovo nacionalne manjine.

“Zato insistiramo na odgovornosti republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, jer nije ispunila svoju dužnost prema građanima Srbije”, poručili su SMS i GDF.

Podsetili su da su se organizovane grupe desničara okupile ispred pekare “Roma” u subotu 27. aprila, kada su sprečavali građane da uđu u pekaru, ali su i skandirali: “Ubij, zakolji da šiptar na postoji” te su pekaru gađali svinjskim glavama.

“Sve ovo je snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama, a policija je obaveštena. Nakon ovakvog napada, i to neskriveno samo zbog albanske nacionalnosti pekara i sa ciljem proterivanja to jest zatvaranja njegove pekare, prisutna policija nije reagovala, nego je o svemu obavestila tužilaštvo. Najgore od svega je što tužilaštvo nije reagovalo na bilo koji način, iako ovaj napad predstavlja klasični primer izvršenja teškog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje je predviđena kazna i do 10 godina zatvora”, naveli su SMS i GDF.

Prema njihovim rečima, da je tužilaštvo preduzelo i najblažu radnju prema bar jednom organizatoru tog napada, danas ne bi bilo još masovnijeg, organizovanijeg i strašnijeg progona na nacionanoj osnovi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga