Šmit: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo, moja je zemlja to morala na težak način naučiti

"Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti"

10. jun 2021

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a trenutni član njemačkog Bundestaga Kristijan Šmit, prokomentarisao je konačnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Šmit ističe da je Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina te podsjetio na ulogu međunarodne zajednice.

„Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenisala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine“, rekao je on.

Istakao je da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a takođe i za ljude širom svijeta.

„Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje“, rekao je budući visoki predstavnik.

On navodi da „svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja“.

„Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj saradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina„, zaključio je Šmit.

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zrenjanin
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga