Smiljanić: Vojvodini vratiti vojvođansko

"Treba da se vrati sve, od zemljišta do objekata i infrastrukture... Pa, mi u opštini Apatin već 46 godina imamo samodoprinos i sve što je izgrađeno, izgrađeno je od naših para.

09. jun 2011

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić kaže da Vojvodini i lokalu treba hitno vratiti svu imovinu koju koriste i koju su stvarali na tim nivoima vlasti.
Smiljanić je ocenio polemike o tome šta sve treba da uđe u javnu svojinu koja bi se novim zakonom vratila opštinama i gradovima, kao i APV besmislenim, „kad se tačno zna šta čini tu imovinu”.
„Treba da se vrati sve, od zemljišta do objekata i infrastrukture… Pa, mi u opštini Apatin već 46 godina imamo samodoprinos i sve što je izgrađeno, izgrađeno je od naših para. I sve mora da nam se vrati“, istakao je on i dodao da je to praksa i u Evropskoj uniji, te pozvao centralnu vlast da u odnosu prema lokalnim samoupravama dokaže svoju proevropsku orijentaciju na delu.
Smiljanić je naveo i da je apsurdno da objekti koje kupi opština postanu vlasništvo Republičke direkcije za imovinu, koja ih u svakom trenutku može prodati a da opštine od toga ne dobiju ni dinara u lokalnu kasu.

„Opština Apatin, uz pomoć Pokrajine, izradila je nekoliko odmarilišta za decu. U Hrvatskoj imamao tri: na ostrvu Silba, u Vodicama i u Zadru. I to treba da pripadne nama. U protivnom, nama je svejedno da li će tu imovinu privatizovati Hrvatska ili će je prodati naša Direkcija za imovinu jer od toga nećemo videti ni dinara. A, uostalom, mi i ne želimo da se to prodaje, već da to koriste deca iz naše opštine“, kazao je Smiljanić.

On je istakao da se opštinama mora vratiti i vlasništvo nad zemljištem, kao i mogućnost da njime raspolažu i eventualno odlučuju o promeni njegove namene, a zbog potencijalnih investicija.

Međutim, njegov stranački lider Ivica Dačić ovih dana je poručio da prirodna bogatstva i sirovine treba da budu vlasništvo države te da ta stranka nema ništa protiv toga da se lokalnim sredinama vrate „određeni oblici svojine, čime bi trebalo da bude obuhvaćena i Vojvodina”.

Dačić je, međutim, ocenio i da „postoje realne priče i bajke”, te da „Vojvodina treba da ima ni manje ni više od onoga što je obuhvaćeno Statutom Vojvodine”, koji, inače, to pitanje reguliše načelnom odredbom.

Predsednik opštine Apatin ocenio je i da je veoma važno da se pod hitno usvoje izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, o čemu je, inače, izgleda postignut dogovor u vladajućoj koaliciji.

„Očekujem da će te izmene vrlo skoro biti na dnevnom redu da bi opštine uopšte mogle da funkcionišu, što je dovedeno u pitanje nakon drastičnog smanjenja transfernih sredstava iz republičkog budžeta“, rekao je on.

Povratak na nivo pre kresanja

Smiljanić napominje da povećanje udela opština i gradova u porezu na lični dohodak sa 40 na 80 procenata neće biti dodatni izvor u lokalnim budžetima već da će se samo finansiranje vratiti na nivo pre kresanja transfera.

„Ovo povećanje sa 40 na 80 odsto znači da ćemo od tog poreza u opštinskoj kasi umesto deset miliona dinara imati 20 miliona. Međutim, toliki iznos su nam uzeli smanjenjem transfera, tako da ćemo se samo vratiti na staro“, objasnio je Smiljanić. On je izrazio nadu da će nakon ovih izmena zakon biti poštovan, odnosno da opštine neće biti ponovo zakinute kao što se to desilo pre gotovo tri godine kada su im nezakonito smanjeni transferi.

 

 (Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga