Smenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Đilas: ova zemlja polako, ali sigurno klizi u diktaturu

24. sep 2013

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smenjen je danas glasovima većine odbornika u gradskom parlamentu. Za smenjivanje Đilasa glasalo je 60 odbornika. Glasanje je bilo tajno, a Đilas je izašao iz sale pre početka izjašnjavanja odbornika.

Đilas je razrešen u skladu sa Zakonom o glavnom gradu i Statutom grada.

Prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, rekao je po završetku glasanja zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Đilas: Smenjuju me zbog izjava protiv SNS

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je smenjivanje sa te funkcije politički odgovor na njegove tvrdnje da Srbija polako, ali sigurno klizi u diktaturu pod vlašću Srpske napredne stranke.

Đilas je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je jasno šta će se danas dogoditi i da će morati da obavlja posao gradonačelnika u tehničkom periodu.

Ocenio je da će u Beogradu najverovatnije biti uvedene privremene mere i da će lokalni izbori biti na proleće, a da je jasno da oni koji u Srbiji odlučuju, hoće da ih spoje sa poslaničkim izborima.

Đilas je najavio da će se ponovo kandidovati za gradonačelnika Beograda.

„Apsolutno je jasno da moja smena nema veze sa onim što smo radili i uradili u Beogradu, i da je to politički odgovor na ono što smo Demokratska stranka i ja govorili mesec i nešto dana, a to je da ova zemlja polako, ali sigurno klizi u diktaturu, u moderan jednopartijski sistem. Kao odgovor na to dobili smo moje smenjivanje s mesta gradonačelnika“, rekao je Đilas.

Đlas je zahvalio Beograđanima za podršku na izborima 2008. i 2012, i svojim koalicionim partnerima u prethodnih pet godina – G17 plus, Liberalno-demokratskoj partiji, Socijalističkoj partiji Srbije, Jedinstvenoj Srbiji, a posebno Partiji ujedinjenih penzionera Srbije.

„Razumem kako smo do ovoga danas došli. Za to nikog ne okrivljujem“, rekao je Đilas i dodao da je ponosan na ono što je sa koalicionim partnerima urađeno za pet godina.

SPS-PUPS-JS odlučili su da podrže inicijativu za smenjivanje Đilasa koju su podneli SNS i D S S.

Đilas je istakao da će DS u kampanji za lokalne izbore u Beogradu isticati što je urađeno i šta će se raditi.

Ukazao je da posle smenjivanja sa mesta gradonačelnika nema pravo da donosi strateške odluke u Gradu: „Moja obaveza je da radim svoj posao do izbora privremenog organa. Trudiću se da se u narednih mesec dana na Beograd ne odrazi ono što se danas dešava u Skupštini grada“.

Na izjavu premijera i lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da je DS 2008. tražila da se formira ista vlast u Beogradu kao i na državnom nivou, Đilas je kazao da je u Beogradu 2008. pobedio DS, a ne Srpska radikalna stranka i da se tada u Srbiji 2008. pravila većina za evropsku i antievropsku Srbiju.

„Nije 2008. DS insistirao da ne bude na vlasti onaj Tomislav Nikolić koji sada kaže ‘klečao bih da se izvinim za Srebrenicu’, nego onaj koji je rekao da Srbija treba da bude ruska gubernija. Nismo mi bili protiv toga da ovakav Aleksandar Vučić koji bar formalno priča o Evropi bude gradonačelnik, nego onaj koji je govorio da Skupština Srbije treba da bude sigirna kuća za Ratka Mladića“, rekao je Đilas.

Đilas je naveo da je slušao Aleksandra Vučića kako je govorio da zajedno treba da grade „Beograd na vodi“, a za mesec dana od tada je od partnera na tom projektu, postao neko koga treba smeniti.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga