Smena zbog latinice

Direktor KCNS Laslo Blašković biće razrešen dužnosti zbog table na latiničnom pismu

04. okt 2012

Upravni odbor Kulturnog centra Novi Sad usvojio je danas predlog za smenu direktora te ustanove, književnika Lasla Blaškovića, uz obrazloženje da je istakao zvaničnu tablu sa nazivom Kulturnog centra na latiničnom pismu.

Upravni odbor će taj predlog uputiti Skupštini grada na usvajanje, uz obrazloženje da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra.

Predlog je potpisao novoimenovani predsednik Upravnog odbora Kulturnog centra, inženjer saobraćaja Davor Pereula.

Laslo Blašković je rekao za Autonomiju da se „stidi“ zato što je Novi Sad sebi dozvolio da gradski resor kulture vode potpuno anonimne osobe za koje nikad nije čuo, a kamoli da imaju nekog iskustva na polju kulturne delatnosti.

„To je sramota za Novi Sad, koji sebe zove još i srpskom Atinom. Ali, ja sam siguran da ovo neće moći dugo da traje“, kazao je Blašković.

Nakon smene gradske vlasti predvođene Demokratskom strankom, nova vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom u stranačkoj raspodeli dodelila je resor upravljanja gradskim kulturnim institucijama bivšim članovima pokreta Dveri, koji su isključeni iz stranke nakon lokalnih izbora od 6. maja ove godine.

Laslo Blašković je ocenio da je predlog za njegovu smenu sukob dva koncepta: kulturnog i političkog.

„Šta će se dalje dešavati i kakva je strategija za rad Kulturnog centra, ne znam. Nešto sam načuo a od toga što sam načuo diže mi se kosa na glavi“, rekao je Blašković.

Dodao je da mu je želja u prethodne četiri godine bila da od Kulturnog centra Novi Sad napravi evropski kulturni centar, zbog čega je sarađivao sa najznačajnijim institucijama kulture i nevladinim organizacijama.

„Novi Sad je zaslužio otvoreni Kulturni centar. Uspeli smo da ga potpuno renoviramo, za godinu dana imali smo sedam dramskih premijera, autori naše izdavačke kuće dobijali su najprestižnije književne nagrade, organizovali smo festivale i izložbe. Očito, to je nekome zasmetalo“, naveo je Blašković.

Podsetio je da je Kulturni centar označen i kao nosilac projekta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga