Smena u listu Mađar so zbog objavljivanja negativne kritike romana Ildiko Lovaš

“Nigde u Vojvodini nije dozvoljeno pisanje negativnih kritika na račun Ildiko Lovaš. Ona u Vojvodini radi šta hoće"

10. okt 2015

Bivši urednik kulturne rubrike u dnevnom listu Mađar so (Magyar Szo) Ferenc Kontra optužio je danas glavnu urednicu tog lista na mađarskom jeziku Martu Varju da ga je smenila jer je objavio negativnu kritiku o romanu “Cenzura”, autorice Ildiko Lovaš, koja je članica Saveta Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Kontra je novinarima rekao da je u kulturnom dodatku “Vidikovac” objavio negativnu kritiku pomenutog romana, koju je napisala spisateljica Erika Bence, nakon čega ga je glavna urednica zamolila da “dobrovoljno” da ostavku, što je on odbio, a ona mu je saopštila da je smenjen.

“Nigde u Vojvodini nije dozvoljeno pisanje negativnih kritika na račun Ildiko Lovaš, životne saputnice (predsednika SVM) Ištvana Pastora. Ona u Vojvodini radi šta hoće, a Marta Varju sledeće godine treba da bude reizabrana na poziciju glavne i odgovorne urednice Mađar soa”, rekao je Kontra.

Dodao je da će zbog smene napustiti Mađar so, uz otpremninu. On je 30 godina radio u Mađar sou, a “Vidikovac” je uređivao 12 godina.

Kontra je kazao  da je na njegovo mesto postavljen mladi pisac bez iskustva Laslo Patoč, iako su u Mađar sou zaposlena još četiri dobra pisca.

ildiko lovas

Ildiko Lovaš: Nedodirljiva?

Ildiko Lovaš je proletos podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara i na članstvo u tom telu.

Prethodno je bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec oštro kritikovao rad Ildiko Lovaš.

On je rekao da je ona „neformalna predsednica“ Nacionalnog saveta Mađara i da uživa „bezrezervnu podršku“ Ištvana Pastora.

Glavna urednica lista “Mađar so” Marta Varju nije bila dostupna za komentar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga