Razrešen Goran Ješić

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da to nije "klasično razrešenje", već konstatovanje ostavke

02. jul 2014

Skupština Vojvodine razrešila je danas dužnosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića.

Za razrešenje Ješića glasala su 63 poslanika, a opozicione partije nisu glasale za taj predlog.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da to nije „klasično razrešenje“, već konstatovanje ostavke, s obzirom da je Ješić više puta u javnosti rekao da podnosi ostavku na svoje funkcije.

„Nema razloga za bojazan da sredstva namenjena vodoprivrednim preduzećima neće biti usmerena za sanaciju štete uzrokovane poplavama“, rekao je Pajtić.

Kako je naveo, u narednim danima će kroz razgovore sa koalicionim partnerima biti odlučeno da li će na mestu Ješića biti neko iz Demokratske stranke (DS) ili iz neke druge stranke.

Ješić je ranije najavio da će podneti ostavku ukoliko bude usvojen rebalans budžeta, jer će to biti garancija da će biti nadoknađena šteta vojvođanskim vodoprivrednim preduzećima, koja su bila uključena u borbe protiv poplava.

On je kazao i da je nemoguće raditi u Vlade Vojvodine, jer Pajtić ne želi da se odrekne određenih ljudi koji onemogućavaju njeno normalno funkcionisanje.

Ješić je sinoć naveo da postoji mogućnost da će na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine biti zatražena njegova smena.
On je na svom Tviter profilu napisao da predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) traži podršku od koalicionih partnera za njegovu smenu po hitnom postupku.

Odgovarajući na pitanje o tome kako je to moguće kada je i sam najavio svoju ostavku, Ješić je precizirao da je to tačno, ali da bi ona stupila na snagu sredinom jula, kada se vrši plaćanje vodoprivredi.

„Ne bih inače ostao ni minut od 15. (jula). I nije mi puno žao… ali taj level otimačine je za bajku!“, prokomentarisao je Ješić.

Ješić, koji je ujedno i potpredsednik DS-a, poručio je da neće napustiti tu stranku.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja Skupštine Vojvodine je Predlog odluke o završnom računu budžeta pokrajine za 2013. godinu, izveštaj o poslovanju Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ za 2013. godinu, a u dnevni red naknadno je dodat predlog za razrešenje Ješića i pokrajinskog sekretara za obrazovanje Andora Delija, koji je u Mađarskoj izabran za poslanika Evropskog parlamenta (EP), pa je zbog toga podneo ostavku na funkciju u vojvođanskoj vladi.

Njega je na tom mestu zamenio Mihalj Njilaš, koji je izabran za potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Njilaš je do sada obavljao dužnost predsednika Opštine Kanjiža i član je Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je, u obrazloženju predloga za tu kadrovsku promenu, uz ostalo istakao da je izbor Delija u EP značajan i za Srbiju, odnosno za zastupanja interesa naše zemlje u procesu njenog pristupanju EU.

Pajtić je rekao i da će ove nedelje početi i razgovori o novim kadrovskim rešenjima u pokrajini, koje će voditi timovi stranaka, a ispred DS-a tim će predvoditi Miroslav Vasin. Kako je naveo, u razgovorima će biti reči o personalnim rešenjima, sekretarijatima i načinima na koje DS vidi njihovo funkcionisanje.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški rekao je da promene dva kadra, Ješića i Delija ne smatra rekostrukcijom vlade, jer ni jedno kadrovsko rešenje još nije pomenuto u razgovorima između LSV, DS i Nove demokratske stranke.

„Ovo nije deo paketa nikakvih dogovora, jer oni tek treba da uslede u narednom periodu i videćemo da li će oni uopšte dati neke rezultate“, kazao je Bogaroški.

(Autonomija/Beta/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga