Smejurija u Skupštini Srbije

Poslanici prvo glasali za predloge iz Vojvodine pa poništili glasanje!?

15. dec 2012

Poslanici u Skupštini Srbije, onako dremljivi od burne večeri u petak, prvo su u subotu ujutro glasali za predlog Skupštine Vojvodine o izmenama Zakona o budžetskom sistemu, ali je potom užasnuti predsednik republickcg parlamenta Nebojša Stefanović poništio glasanje. Iz „tehničkih razloga“!?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor potom je izjavio da smatra „legalnim i legitimnim“ današnje prvo glasanje u Skupštini Srbije. „Shvatam da će ostati na snazi ovo drugo glasanje. Ali, prvo glasanje me ubeđuje u to da to što zastupamo jeste sa osnovom i podudara se sa većinskim stavom današnjeg političkog sastava republičke skupštine“, rekao je Pastor agenciji Beta.

On je ocenio da prilikom rasprave o izmenama zakona, koje je predložila Skupština Vojvodine, u Skupštini Srbije nije izgovoren niti jedan osnovani argument protiv tih izmena.

Inače, izmenama zakona bilo je predloženo da se iznos budžeta za Vojvodinu utvrdi primenjujući kao osnovicu prihode i primanja od prodaje nefinansijske imovine.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je ranije danas da je tokom glasanja jedan deo poslanika vladajuće koalicije prvo glasao za, a potom je glasanje poništeno, pa se ponovo glasalo. „Zakon je prvo izglasan, ali onda se konstatovalo da nije izglasan. Bilo je nemoguće i nepoznato do sada da se poništi glasanje pod izgovorom da je tehnička greška“, rekao je Mićunović novinarima u Skupštini Srbije. Mićunović je ocenio da je to „krupan prekršaj“, o kojem će se morati raspravljati na kraju zasedanja, povodom povrede Poslovnika o radu Skupštine Srbije.

Izmename zakona bila je predložila Skupština Vojvodine i podrazumevale su da se iznos budžeta za Vojvodinu utvrdi primenjujući kao osnovicu prihode i primanja od prodaje nefinansijske imovine.

Čanak: Skandal i falsifikat 
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da su građani danas imali prilike da se uvere u „ismevanje parlamentarizma“ i u „falsifikovanje glasanja“ u Skupštini Srbije, kada su poslanici prvo glasali za izmene Zakona o budžetskom sistemu, pa je potom glasanje poništeno „iz tehničkih razloga“ i izmene zakona nisu prihvaćene.

„Ne vidim zašto se neko čudi današnjem događaju u Skupštini Srbije, kada poslednjih meseci gledamo kako se prekraja izborna volja građana na ‘upodobljavanje’ lokalnih vlasti da bi ličile i bile transmisija republičke vlade“, rekao je Čanak agenciji Beta.

Dodao je da je argument „mladog predsednika“ Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića da je glasanje poništeno zbog „tehničkih razloga“ zapravo samo „nevešti pokušaj“ da se odvrati pažnja od činjenice da je u pitanju „skandal i falsifikat“.

„To je ismevanje parlamentarizma i demokratskih procedura. I još jedno uveravanje da, kada treba zakinuti Vojvodinu, sva su sredstva dozvoljena“, kazao je Čanak.

(Autonomija/Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga