Služba za katastar u Novom Sadu krši prava građana

Republički zaštitnik građana tvrdi da građani na obradu predmeta čekaju mesecima, a oni koji su spremni da plate duplo traženi dokument dobijaju preko reda

22. mar 2011

Služba za katastar nepoketnosti u Novom Sadu krši prava građana na dobru upravu jer njihove zahteve obrađuje mesecima, uz nepotrebne birokratske komplikacije, dok građani koji su spremni i mogu da plate dvostruko, traženi dokument dobijaju preko reda, utvrdio je republički Zaštitnik građana.
Kako se navodi u saopštenju ombudsmana Šase Jankovića, različito postupanje po zahtevima građana u zavisnosti od toga koliko su spremni da plate, pogotovo ako organ javne vlasti po „jeftinijoj“ tarifi radi neorganizovano i sporije nego što je zakonski minimum ažurnosti, kršenje je prava građana.
Zbog toga je, kako se navodi, republički Zaštitnik građana od Službe za katastar nepokretnosti u Novom Sadu zatražio da odmah prekine sa praksom prekorednog postupanja po dvostruko plaćenim zahtevima, sve dok ne dostigne punu ažurnost u radu i omogući svakom građaninu da u razumnom i zakonskom roku ostvari svoja prava.
Kako se dodaje, od Službe za katastar u Novom Sadu zatraženo je i da svoj rad organizuje bolje, tako da građani nepotrebno ne čekaju pred nizom šaltera za posao koji se može obaviti na jednom mestu.
Ombudsman je kontrolu vršio po pritužbi građana i na osnovu informacije od pokrajinskog ombudsmana.
Kako se navodi u saopštenju, u narednom periodu Zaštitnik građana kontrolisaće i druge Službe za katastar nepokretnosti i posle toga će oceniti da li je potrebno da od Vlade Srbije zatraži da preispita osnovanost i celishodnost člana 8a Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda.
Taj propis predviđa da se zahtev za prioritetno rešavanje prekoredno uzima u rad, za šta se plaća 100 odsto uvećana tarifa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga