Slučaj ‘Planinska’: Sanaderu četiri i po godine zatvora

Sanader ne mora u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna, a tada mora vratiti gotovo 2,5 miliona u državnu kasu

07. apr 2017

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je osudio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera na četiri i po godine zatvora zbog optužbi da je primio gotovo 2,5 miliona eura mita u slučaju „Planinska“.

Sanader ne mora biti zatvoren dok presuda ne postane pravomoćna jer je osuđen na kaznu manju od pet godina zatvora. Bivši premijer mora vratiti dva miliona eura u budžet u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Sud je proglasio krivim Sanadera te Mladena Mlinarevića i Stjepana Fiolića.

Fiolić je osuđen na jednu godinu zatvora koja se zamjenjuje radom za opće dobro, kao i Mlinarević. Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kažnjeni su s 6.700 eura, odnosno 9.400 eura.

Presuda je donesena nakon četiri godine suđenja.

Sanader je kazao da protiv njega nije predočen niti jedan dokaz „osim lažnih izjava, lažnih svjedoka, koji su ucijenjeni od USKOK-a.“

„To smo već vidjeli sa Čobankovićem, danas smo vidjeli s Fiolićem i to je to. Nemam šta drugo reći. Idemo dalje, žalit ćemo se i siguran sam da ćemo, odnosno ne mogu biti u ništa siguran, ali sam uvjeren da naši dokazi i naše činjenice – kako smo ih iznijeli i ja u obrani i moji odvjetnici u završnim riječima – imaju puno veću težinu nego ovo što je govorio Fiolić.

Novac u kartonskoj kutiji

Na početku suđenja bivši hrvatski premijer je negirao krivicu odbacivši navode iz USKOK-ove optužnice u kojoj se navodi da se okoristio preprodajom stanova u Planinskoj ulici u Zagrebu no krivicu je, kao i u istrazi, priznao njegov suoptuženik Stjepan Fiolić.

Fiolić je tada u istrazi potvrdio da je zgrada prodata po višoj cijeni, te da je 17 miliona kuna (2,233 miliona eura) odnio Sanaderu.

Fiolić je posvjedočio kako je nekadašnjem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu, na njegov zahtjev, odnio milion eura i deset miliona kuna u gotovini, kao proviziju od prodaje zgrade u Planinskoj ulici.

Novac mu je, tvrdi, u maju 2009. donio u kuću u Kozarčevoj ulici u kartonskoj kutiji s logom „Mesnice Fiolić“.

„Ja sam to u tu kartonsku kutiju složio i odnio gospodinu Sanaderu u popodnevnim satima. Stao sam pred njegova vrata, otvorio mi je, unio sam u kuću, u njegov vinski podrum, stavio sam to na pod dolje, pitao me želim li šta popiti, rekao sam ‘ne’ i otišao. Apoeni su bili po 500 eura, dvadeset buntova i dvadeset buntova po tisuću kuna, 100 buntova“, rekao je Fiolić.

Fiolić je u svjedočenju rekao da je nekadašnji premijer insistirao da se prodaja obavi preko poslovne banke, kako se ne bi „podigla prašina“ u medijima.

„Štef, bi li se tu dalo nešto napraviti za mene. Pred ulaskom smo u Europsku uniju“, prisjetio se Fiolić Sanaderovih riječi izgovorenih u centrali HDZ-a.

Bivši premijer je tražio proviziju od milion eura, naveo je Fiolić.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga