Slučaj Leskovac: Smrtonosna ideologija srpskog nacionalizma je još uvek živa

Šešeljevci prekinuli tribinu i projekciju filma o svedočenjima pred Haškim tribunalom

08. juna 2014

Žene za mir iz Leskovca pokušale su u tom gradu organizovati projekciju dokumentarnog filma Outreach programa Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), ali su ih u tome sprečile mlađe osobe, ljubitelji lika i dela Vojislava Šešelja, i mrzitelji svega ostalog.

U malobrojnoj publici koja je došla da pogleda film bilo je osmoro ljudi, koji su želeli da poslušaju i tribinu, koja je bila planirana nakon filma. Na tribini su trebalo da govore Staša Zajović iz Žena u crnom, profesorica Janja Beč Neumann i Morgiana Brading iz beogradske kancelarije ICTY.

Grupa od desetak šešeljevaca i šešeljuga dočekala je organizatore u zgradi Doma kulture. Stajali su ćutke i u rukama držali časopis na čijoj je naslovnoj strani bila fotografija Vojislava Šešelja. Kada su počele uvodne reči, svi oni su počeli urlati. Bilo je to sinhronizovano, uvežbano i planirano urlanje slično vučjem, koje se nastavilo i tokom projekcije filma.

„Vi ste plaćenice ICTY, vi hoćete da ubijete Šešelja, vi ubijate srpsku decu…“, neke su od parola koje su urlali, dok su sa svojih mobilnih telefona sinhronizovano, uvežbano i planirano puštali pesmu „Sprem’te se sprem’te, četnici“. Oni su optužili prisutne mirovne aktiviste da „nose prazne čekove svedocima da svako upiše koliko para želi za svedočenje“.

U jednom momentu prekinuli su projekciju filma, tako što su izvukli strujni gajtan. Žene za mir iz Leskovca, kao i Staša Zajović, ušle su u raspravu sa njima nakon čega su ljubitelji „vojvode“ otišli.

„Što je najgore od svega, svi oni su bili mladi, odgojili smo drugu generaciju mogućih tlačitelja i nasilnika. Smrtonosna ideologija srpskog nacionalizma je itekako živa i omogućava ponovni neprolazak kroz traumu, što je kontinuitet koji ovde traje nekoliko stotina godina. Zid ćutanja u Srbiji je veoma opasan i skoro nedirnut. A to jeste ogroman potencijal za nasilje. Neovisno na mali broj učesnika, u Leskovcu je meni bila vidljiva i opipljiva podela o kojoj je još Tacit govorio: ‘Najstrasniji zločini su mogući na inicijativu malog broja beskrupuloznih pojedinaca, sa blagoslovom većine i sa pomirenošću svih'“, ispričala je za Autonomiju Janja Beč Neumann.

Isto veče, u utorak 3. juna, u prepunoj velikoj sali Doma kulture predavanje je držao Vladeta Jerotić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga