Slovenski parlament ratificirao hrvatski EU ugovor

Slovenski Državni zbor u utorak je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU koje su ugovor ratificirale

02. apr 2013

Slovenski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski pristupni sporazum sa Europskom unijom. U raspravi svi su sudionici naglasili odgovornost dviju država za europsku perspektivu i stabilnost regije jugoistoka Europe.

Slovenski Državni zbor u utorak je jednoglasno – sa 82 glasa za i nijednim protiv – ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU koje su ugovor ratificirale.

Prisutna su 82 zastupnika. Za je glasalo 82, protiv – nijedan. Konstatiram da je Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma s EU prihvaćen“, rekao je predsjednik Državnog zbora Janko Veber.

Europska unija je prostor gdje međusobne odnose građana i država gradimo na poštovanju, dijalogu“, kazala je slovenska premijerka Alenka Bratušek pred izjašnjavanje zastupnika.

Dragocjeno je živjeti u takvoj okolini. Zato u današnjem svečanom trenutku ratifikacije hrvatskog ugovora treba opet naglasiti važnost poruke članstva Hrvatske u EU. Europa udružuje i stvara važna savezništva. Posebno želimo da ta poruka dođe do svih država Zapadnog Balkana, gdje procesi pridruživanja još nisu završeni. O svemu tome Hrvatska i Slovenija odlučivat će u drugoj polovici ove godine zajedno, kao  punopravne članice Europske unije“, naglasila je slovenska premijerka.

Njeno izlaganje nije moglo proći bez spominjanja najvećeg lika slovenske kulture – Franca Prešerna.

Današnja ratifikacija dokaz je da je europska politika suživota i solidarnosti – i slovenska politika! Kako i ne bi bila, kada nas je Prešern naučio da treba živjeti u svijetu u kojem je susjed  – brat, a ne zli dušmanin.

Izgradnja još boljih odnosa

Hrvatski premijer Zoran Milanović koji je zajedno sa ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić nazočio glasanju u slovenskom Državnom zboru, na kratkoj konferenciji za novinare nakon ratifikacije zahvalio je slovenskim zastupnicima koji su jednoglasno podržali ratifikaciju.

To je simbolički važno. U demokraciji naravno da ne mogu uvijek svi biti za, uvijek svi za isto rješenje, ali katkad je lijepo to vidjeti“, izjavio je Milanović.

O budućoj suradnji dviju država je kazao:

Male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo i naša suradnja je zadana veličina – na obostranu korist u budućnosti. U biti, ne vidim bližeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze.“

Hrvatska ministrica sastala se u utorak ujutro u Ljubljani sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, i najavila bolje odnose dviju država.

Ovo je za mene jedinstveni slučaj i ne mogu se sjetiti puno takvih primjera u povijesti da je rješavanje nekog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su ono bili prije toga. Ovo vrijeme iskoristili smo ne samo za rješenje problema s kojim smo bili suočeni, nego smo u tom razdoblju izgradili još bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni bili prije toga“, rekla je Pusić.

Nakon višegodišnjeg slovenskog usporavanja i povremene blokade hrvatskog puta u Europsku uniju na nizu tema  – od granice na moru do duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama –  najnovija blokada otklonjena je 11. ožujka kad su hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša potpisali Memorandum o  Ljubljanskoj banci kojim je dogovoreno da se takozvana „prenesena štednja“ Ljubljanske banke (štednja onih hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci koji nisu željeli čekati, nego su pristali da im  hrvatske banke isplate tu štednju, pa su  hrvatske banke tužile Sloveniju da im nadoknadi taj novac; memorandumom je dogovoreno da se te tužbe zamrznu) pokuša riješiti unutar kompleksa sukcesije.

Dodajmo i da su i predstavnici svih  slovenskih parlamentarnih klubova pred glasanje podržali ratifikaciju, naglasili zajedničku odgovornost dviju država za stabilizaciju i europsku budućnost jugoistoka Europe, ali i izrazili uvjerenje da će se Hrvatska držati dogovorenog rješenja oko Ljubljanske banke.

Nakon Slovenije, preostale  članice EU koje još nisu ratificirale sporazum ostale su Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka, koja će – kako je već najavljeno biti posljednja koja će ga ratificirati. Međutim, tu nitko ne očekuje nikakve probleme i  Hrvatska će 1. srpnja ove godine postati 28.članica Europske unije.

(Enis Zebić, Slobodna Evropa) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga