Slovenija usvojila zakon o smanjenju penzija

Vlada je donela Zakon o uravnoteženju javnih finansija kojim se predviđa smanjenje penzija za koje isplatu obezbeđuje država iz budžeta

18. jula 2012

Slovenački parlament usvojio je zakon o smanjenju penzija za više od 26.000 penzionera koji ih primaju iz državnog budžeta.

U tu kategoriju spadaju, pored ostalih, i penzioneri koji su radni vek proveli u drugim republikama bivše Jugoslavije, borci NOB i bivše izbeglice i logoraši.

Ministar finansija Janez Šušteršič je danas izjavio da je spreman da sa opozicijom razgovara u slučaju da je nekoj kategoriji penzionera previše smanjena penzija.

Opozicija smatra da je zakon, koji je usvojen u okviru vladinih mera štednje, protivustavan.

Vlada je donela Zakon o uravnoteženju javnih finansija kojim se predviđa smanjenje penzija za koje isplatu obezbeđuje država iz budžeta.

Te mere podrazumevaju smanjenje penzija većih od 600 evra, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti.

Nekim penzionerima penzija je smanjena i za 350 evra, a posebno su pogođeni oni koji su svoj radni staž ostvarili u drugim republikama bivše Jugoslavije.

Sindikat penzionera Slovenije protestovao je 10. jula pred zgradom vlade u Ljubljani zbog smanjenja penzija određenim kategorijama penzionera i ograničavanja prava na godišnji dodatak penzionerima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga