Slovenija: Ustavni sud srušio porez na nekretnine

Premijerka Bratušek najavila je da će morati poduzeti neke druge mjere koje će sigurno biti bolnije i manje pravedne od poreza na nekretnine

30. mar 2014

Hladan tuš za slovensku vladu ovog petka: dok je premijerka Alenka Bratušek s ministrima obilazila Gorenjsku, u Ljubljani je Ustavni sud objavio odluku da se zakon o porezu na nekretnine, jedna od ključnih mjera kojima je vlada kanila stabilizirati proračunske probleme, ukida. Odluka suda je bila jednoglasna, svih se devet sudaca s njom složilo. I nije riječ samo o nekim člancima tog sistemskog zakona, donesenog lani i praćenog burnim reakcijama oporbe i javnosti, već je neustavnim proglašen cijeli akt.

Zakon je nedomišljen

Jedan od sudaca, mr. Miroslav Mozetič, nije nakon objave odluke bio diplomatičan već je otvoreno izjavio kako je zakon “nedomišljen, nedorađen i nedorečen”, što je bila dodatna pljuska slovenskoj vladi koja je sve do četvrtka tvrdila kako će zakon sigurno izdržati test ustavnih sudaca. Sučeva je pak karakterizacija donesenog zakona potaknula mnoge da se zapitaju kakvi su to vladini stručnjaci koji nisu u stanju napisati zakon da bude u skladu s Ustavom.

Kako se pak iz odluke suda može vidjeti, jedan od ključnih problema leži u jednom drugom zakonu, onom o određivanju vrijednosti nekretnina, koji je još 2006. godine donijela vlada Janeza Janše, a na kojem se temelji ovaj zakon. Sudac Mozetič je s tim u vezi rekao da bi neki novi zakon morao biti jasan i precizan tako da porezni obveznik iz njega, a ne iz nekih podzakonskih akata, može odmah znati koliko ga financijsko opterećenje očekuje. Uz to, sud je kao probleme naveo i pitanje jednakosti poreznog opterećenja i pravnih sredstava.

Slovenska premijerka je pak na vijest o odluci Ustavnog suda izjavila kako će vlada i koalicija uzeti nešto vremena da prouče odluku, ali da će je poštovati.

Traže se nove mjere

Ključno je pak pitanje gdje će sada vlada namaknuti oko 200 milijuna eura koje je planirala ove godine uprihoditi od poreza na nekretnine: bilo je predviđeno da se od poreza ubere oko 400 milijuna eura, ali pola tog novca bilo je namjenjeno općinama. Bratušek je u petak najavila i da će sada, zbog ukidanja ovog zakona, vlada morati poduzeti neke druge mjere koje će bit “bolnije i manje pravedne za slovenske državljane nego porez na nekretnine”.

Podizanje PDV-a?

Kad je pak riječ o mogućim rješenjima, spominje se prije svega podizanje PDV-a, što je mjera za koju se otvoreno zalaže stranka umirovljenika (DeSUS), koju vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Ta se stranka i prije protivila porezu na nekretnine, ali je podržala taj zakonski prijedlog budući da je premijerka Bratušek vezala povjerenje vladi uz izglasavanje proračuna. No, Erjavec je vrlo jasan: sredstva se negdje moraju naći, ali ne dolazi u obzir bilo kakav udar na mirovine ili plaće javnih službenika. Slovenija je u ozbiljnim financijskim problemima koji su je prije godinu dana doveli u situaciju da je bila na rubu traženja pomoći od Europske komisije, poput Grčke.

(Željko Trkanjec, Jutarnji list)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga