Slovenija: Referendum o gej pravima

Slovenački parlament odredio je datum referenduma o novom porodičnom zakonu koji donosi veća prava istopolnim zajednicama, između ostalih i pravo na usvajanje dece jednog od partnera iz ranije heteroseksualne veze

12. feb 2012

Referendum na kojemu će se slovenski birači izjašnjavati o zakonu koji od prošle godine izaziva društvene i političke polemike održat će se u nedjelju 25. ožujka, na dan kad se u Ljubljani i još nekim manjim općinama održavaju naknadni izbori za općinske načelnike, odlučio je parlament na izvanrednoj sjednici.
Zbog smanjenja troškova i lakše tehničke izvedbe odlučeno je da se datum referenduma uskladi s izborima u općinama čiji su čelni ljudi na lanjskim parlamentarnim izborima izabrani za zastupnike, pa više ne mogu obavljati svoju prijašnju dužnost. Osim Ljubljane, radi se o još desetak općina, a od zadnjih su parlamentarnih izbora funkcija u lokalnoj samoupravi i mjesto parlamentarnog zastupnika postale nespojive funkcije.
Obiteljski zakon, u kojemu su veća prava homoseksualnih zajednica samo detalj, parlament je, uz protivljenje stranaka desnog centra, prihvatio sredinom prošle godine. No, primjenu zakona tada je blokirala inicijativa da se o njemu izjasne građani na referendumu. Podnijela ga je jedna civilna udruga bliska Katoličkoj crkvi koja tvrdi da novi obiteljski zakon ‘redefinira’ ustavni pojam obitelji kao zajednice muškarca i žene sa djecom i koja je za održavanje referenduma prikupila više od 40.000 potpisanih zahtjeva.
Prema zakonu o referendumu, to je dovoljan broj potpisa na osnovi kojih parlament mora raspisati referendum o nekom zakonu. Parlament u novom sastavu, koji je izabran na prijevremenim izborima 4. prosinca prošle godine, sada je donio odluku o datumu održavanja referenduma jer je ustavni sud nedavno odbacio tumačenje prijašnje vlade po kojemu bi takav referendum svojim ishodom, ako zakon bude odbačen, mogao proizvesti protuustavne posljedice, odnosno neravnopravan položaj istospolno orijentiranih osoba.
Novi premijer Janez Janša izjavio je da njegova vlada neće sudjelovati u predreferendumskoj kampanji koja počinje uskoro, a riječ je o temi o kojoj stajališta pet stranaka sadašnje koalicije nisu jedinstvene. Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) najavljuje da će podržati prava istospolnih zajednica predviđenih obiteljskim zakonom, a isto najavljuje i centristička Građanska lista Gregora Viranta.
Stajalište Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše još nije u potpunosti profilirano, dok se izjednačavanju nekih prava istospolnih zajednica s klasičnom zajednicom muškarca i žene protive kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija (NSI), te Slovenska pučka stranka (SLS).

(tportal.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga