Slovenija: Organizacije protiv slavljenja domobrana

Predstavnici stranke Solidarnost, Odbora za pravedno i solidarno društvo, Koordinacionog odbora i Demokratske stranke rada su upozorili da domobrani nisu bili "branioci domovine nego nacizma", zbog čega su odlučno protiv pokušaja rehabilitacije domobrana

26. avg 2013

Više organizacija u Sloveniji odlučno se usprotivilo obeležavanju 70. godišnjice domobranskog pokreta na svečanosti na kojoj bi trebalo da govori i bivši premijer i predsednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša.

Predstavnici stranke Solidarnost, Odbora za pravedno i solidarno društvo, Koordinacionog odbora i Demokratske stranke rada su upozorili da domobrani nisu bili „branioci domovine nego nacizma“, zbog čega su odlučno protiv pokušaja rehabilitacije domobrana.

Pedesetak predstavnika tih stranaka i organizacija se okupilo pred spomenikom NOB kod mesta Logatec.

Istoričar i predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec rekao je da su „domobrani bili branioci Trećeg Rajha, a ako bi nacizam pobedio, to bi bio kraj slovenačkog naroda“.

Pirjevec je ukazao da se domobrani ne mogu ni porediti s partizanima.

To je rekao i predstavnik stranke Trs Matjaž Hanžek i primetio da nemačka kancelarka Angela Merkel posećuje bivše koncentracione logore, a „mi ovde slavimo one koji su tamo slali ljude“.

Hanžek je ukazao da smatra da je veličanje domobranske vojske krivično delo i da je sramota što se bivši premijer opredelio da učestvuje u tome.

„Nacisti su priznali zločine, a kada ćete vi?“, pisalo je pored ostalog na transparentima okupljenih pred spomenikom NOB.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga