Slovenija ne razume šta traži Novi Sad

Pitanje imovine Vojvodine nije novo, ali je ova tema ponovo aktuelizovana nakon formiranja nove vlasti u Vojvodini, posle izbora u aprilu 2016. godine

02. avg 2016

„Iz dopisa AP Vojvodine, koji je Državno pravobranilaštvo Slovenije, odeljenje u Kranju, primilo 28.12 2015. godine, nije bilo potpuno jasno na šta se tačno odnosi“, izjavila je za RSE zamenica Državnog pravobranioca Slovenije, Mateja Senih, povodom zahteva Vojvodine za povraćaj imovine u Sloveniji – vile na Bledu i stana u Radovljici.

„Pomoćnica Državnog pravobranioca kojoj je slučaj dodeljen je 21.3. 2016. zamolila da se dopis pošalje na slovenačkom jeziku, radi boljeg razumevanja, ali odgovor do danas nismo dobili“, navela je Mateja Senih u pisanoj izjavi za RSE.

Predsednik Vlade Vojvodine, Igor Mirović, nedavno je ponovo aktuelizovao pitanje imovine Vojvodine u bivšim Jugoslovenskim republikama, pre dve vile u Hrvatskoj i jedna u Sloveniji.

Mirović je izjavio i da će pokrajinska vlada učiniti sve da povrati svoju imovinu u inostranstvu.

„Godinama unazad u toku je proces pred nadležnim institucijama Vojvodine za povraćaj dela imovine“, rekao je Mirović novinarima u Vladi Srbije.

Što se imovine u Hrvatskoj tiče, Mirović je rekao da je u Zagrebu unajmljena advokatska kancelarija, koja je, posle uvida u stanje nepokretnosti dala mišljenje da je „nemoguće ostvariti pravo na povraćaj navedenih nekretnina, već samo eventualno pravo na naknadu štete“.

Pitanje imovine Vojvodine nije novo, ali je ova tema ponovo aktuelizovana nakon formiranja nove vlasti u Vojvodini, posle izbora u aprilu 2016. godine.

Osim predsednika pokrajinske Vlade, ovim povodom se oglasila i vojvođanska partija Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja, kako su saopštili, “pozdravlja odluku pokrajinskog premijera Igora Mirovića da traži vraćanje jedne vile i odmarališta od Republike Hrvatske kao i jedne vile i stana od Republike Slovenije i pozvala pokrajinsku vlast da ima isti pristup prema vraćanju ostale vojvođanske imiovine”.

„Pozivamo pokrajinsku vlast da isti domaćinski pristup pokaže i kada je reč o vraćanju sve ostale vojvođanske imovine, počev od vojvođanskog Naftagasa, zatim Elektrovojvodine, preko Lutrije, Pošte i Telekoma, do vojvođanske železnice i puteva“, naveo je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš u saopštenju.

Pokrajina se, kako je objasnio predsednik Vlade Mirović, poziva na Bečki sporazum o pitanjima sukcesije između pet država naslednica bivše SFRJ, koji je stupio na snagu 2004. godine, kao i na zakone o javnoj svojini iz 2001. i pravobranilaštvu iz 2014. godine, koji su otvorili put pokrajinskom javnom pravobranilaštvu da preduzima radnje za zaštitu vojvođanske imovine u inostranstvu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga