Slovenija mora vratiti neopravdan novac EK

Slovenija na području regionalnog razvoja i strukturnih politika ima probleme i nedovoljno učinkovito koristi sredstva

27. feb 2013

Slovenija će u evropski budžet morati vratiti 286.000 eura neopravilno korištenih sredstava za poljoprivredu, objavila je u utorak Evropska komisija.

Iako je riječ o sitnici u odnosu na ukupno 414 miliona eura neopravdanih izdataka za poljoprivredu na nivou cijele EU, slovenski član evropskog revizorskog suda, tijela koje nadzire potrošnju iz zajedničkog proračuna, smatra da Slovenija ima teškoće u korištenju evropskih sredstava, te da se to pokazuje i na ovom primjeru.

Prema revizorskom izvještaju za 2011. godinu, Slovenija na području regionalnog razvoja i strukturnih politika ima probleme i nedovoljno učinkovito koristi sredstva, rekao je u utorak Milan Cvikl, slovenski član evropskog revizorskog tijela u kojemu su predstavnici svih 27 država članica.

Nema prave kontrole

Prilikom transakcija dolazi do grešaka, mnogo je problema s poštovanjem pravila za javne narudžbe, a za finansiranje istraživačkih projekata nema prave kontrole niti se tražena sredstva uvijek mogu opravdati, rekao je Cvikl, govoreći na jednom predavanju u Mariboru.

Revizija budžeta za 2011. godinu pokazala je da je 3,9 posto sredstava iz evropskog budžeta na nivou cijele EU bilo isplaćeno nepravilno, odnosno da nije smjelo biti isplaćeno, a riječ je o oko pet milijardi eura, rekao je Cvikl.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga