- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Slovenija: I posle 26 godina nisu rešeni problemi izbrisanih

Na današnji dan navršeno je 26 godina otkako su tadašnje slovenske vlasti jednom uredbom „izbrisale“ iz državnog registra 25.671 ljudi neslovenačkog porekla, koji su tako ostali bez dokumenata, prava na boravak, rad i socijalnu zaštitu, a posledice za te ljude još nisu potpuno sanirane, prenosi Hina.

Slovenija se zbog masovnog kršenja ljudskih prava nakon osamostaljenja našla i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a mnogi su problemi „izbrisanih“ neslovenaca aktuelni i danas, navodi mariborski dnevni list „Večer“.

Pošto je Evropski sud za ljudska prava 2010. godine o predmetu „izbrisanih“ presudio da država oduzeta prava treba da reši sistemskim zakonom, uz mogućnost odštete, parlament je doneo zakon po kojem „izbrisanima“ koji ulože zahtev u upravnom postupku može pripasti najviše 50 evra za svaki mesec proveden bez svih prava i dokumenata, a najviše trostruki iznos ako se odluče za sudsku tužbu, ali su mnogi slučajevi još otvoreni.

Do sada je na sudovima podneto 346 tužbi, a rešeno ih je samo 12, dok je „izbrisanima“ u administrativnim postupcima dodeljena odšteta od ukupno 26,5 miliona evra, objavio je u Slovenski radio.

Ustavni sud osim toga razmatraće zahtev da se maksimalna odšteta za pretrpljenu štetu proglasi nezakonitom, a problem je i to što u ime države „izbrisanima“ još niko nije uputio izvinjenje, prenose slovenački mediji.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!