Slovenija dobila novu vladu, premijer Janez Janša

Procedura izbora nove slovenske vlade ubrzana je zbog krize uzrokovane korona virusom

13. mar 2020

Slovenija je dobila 14. Vladu, nakon što je skupština podržala kabinet Janeza Janše.

Za vladu su glasala 52 poslanika, dok je 31 bio protiv, prenosi Tanjug.

Osim izbora vlade, glavne teme rasprave bili su borba protiv korona virusa i pasivnost prethodne vlade uoči izbijanja epidemije, navodi STA.

Janša je na početku zasjedanja rekao da će borba protiv širenja korona virusa biti jedan od glavnih prioriteta na početku djelovanja nove vlade, te da će za zaustavljanje širenja epidemije biti presudne ideće sedmice, prenosi Hina.

Pozvao je na strogo pridržavanje već određenih mjera, smanjivanje javnih kontakata i odgovornost, te najavio da će njegova vlada donijeti nove mjere, kao i interventne zakone za pomoć ekonomiji u krizi oko korona virusa i mogućoj recesiji, te što prije donijeti rebalans državnog budžeta.

Ubrzana procedura

Nova slovenska vlada četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše trebala biti potvrđena tek početkom naredne sedmice, no procedura je ubrzana zbog krize uzrokovane sve većim brojem slučajeva infekcije korona virusom.

U Sloveniji je, prema novim podacima, već 141 potvrđeni slučaj zaraženih korona virusom, što je 45 slučajeva više nego u četvrtak, objavili su predstavnici slovenske Vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u petak na konferenciji za novinare.

Najveće povećanje bilježi se u regiji Ljubljane, dok je dosta inficiranih i na području Maribora i Novoga Mesta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga