Slovenci odbili legalizaciju istopolnih brakova

Slovenačka skupština uvela je jednakost bračnih zajednica u martu, ali su konzervativne grupe uz podršku Katoličke crkve zatražile referendumsko izjašnjavanje o toj temi

20. dec 2015

Slovenci su odbili legalizaciju istopolnih brakova velikom većinom glasova, pokazali su preliminarni rezultati referenduma koji je danas održan u toj zemlji.

Prema rezultatima koje su objavile slovenačke vlasti, 63 odsto Slovenaca izjasnilo se protiv nacrta zakona koji definiše brak kao zajednicu dve odrasle osobe, dok je 37 odsto podržalo taj predlog.

Rezultati referenduma nisu konačni, ali neće biti značajno promenjeni u završnici.

Slovenačka skupština uvela je jednakost bračnih zajednica u martu, ali su konzervativne grupe uz podršku Katoličke crkve zatražile referendumsko izjašnjavanje o toj temi.

Slovenija se smatra jednom od najliberalnijih bivših komunističkih zemalja, ali su prava gej osoba ostala stalna tema za dva miliona stanovnika, uglavnom katoličke veroispovesti.

Glasači u bivšoj jugoslovenskoj republici odbili su da daju više prava gej parovima i na referendumu 2012.

Glasanje u Sloveniji pokazuje kulturne razlike unutar Evropske unije u kojoj zapadne članice ubrzano daju više prava gej osobama, dok zemlje na istoku zadržavaju konzervativne stavove prema lezbejskoj, gej, biseksualnoj i transrodnoj zajednici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga