Slovenački ministar podneo ostavku zbog skandala

Treći ministar je podneo ostavku od kada je manjinska vlada premijera Marjana Šareca preuzela dužnost u septembru prošle godine

28. feb 2019

Slovenačka vlada izgubila je trećeg ministra za nešto više od pet meseci ostavkom ministra za životnu sredinu Jura Lebena zbog skandala vezanog za izgradnju nove železnice.

„Iako mi je mirna savest kao ministra bilo bi neodgovorno da ugrozim kredibilitet ministarstva koje sam vodio“, rekao je Leben u saopštenju u kome najavljuje svoju ostavku.

On je treći ministar koji je podneo ostavku od kada je manjinska vlada premijera Marjana Šareca preuzela dužnost u septembru prošle godine, drugo dvoje su podneli ostavke zbog „zloupotrebe vlasti“ i „uznemiravanja“.

U svojoj prethodnoj funkciji kao državni sekretar u ministarstvu za infrastrukturu Leben je bio zadužen za projekat od 1,2 milijarde evra za izgradnju železnice koja opslužuje luku Koper.

Slovenački mediji su 2018. otkrili da je ministarstvo infrastrukture izabralo ponudu duplo skuplji od najbližeg konkurenta bez očiglednih razloga. Minstarstvo je tada tvrdilo da je odluka bila zbog adminsitrativne greške i Leben je demantovao da je na bilo koji način umešan, optuživši podredjene u ministarstvu.

Medjutim, nedavno obelodanjeni imejlovi u slovenačkim medijima pokazali su da je bio uključen u proces koji je doveo do potpisivanja ugovora.

Šarecova manjinska vlada od pet partija obećala je da će doneti etičke standarde u politiku i da kriminal i korupcija neće biti unosni.

Uprkos nizu ministarskih odlazaka ankete pokazuju da je vlada i dalje popularna kod slovenačkih glasača.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga