- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Slovačku uznemirile paravojne vežbe u kampu Noćnih vukova kraj Trnave

Slovačka podružnica najstarijeg ruskog motociklističkog kluba Noćni vukovi uznemirila je slovačku diplomatiju, ministarstvo odbrane i tajne službe a slovački studenti i đaci spremaju protiv njih demonstracije pošto je na videlo izašlo da u kampu slovačkih Noćnih vukova vežbaju Slovački branitelji, paravojna organizacija poznata po ranijim vezama sa ekstremnom desnicom.

Slovački ministar odbrane Peter Gajdoš, suspendovao je ove sedmice direktora Vojnog istorijskog instituta Miloslava Čaploviča kada su dronovi slovačkih medija snimili a mediji objavili da u tek otvorenom kampu Noćnih vukova u šumama oko Dolne Krupe na tenkovima i transporterima koje su Noćni vukovi dobili kao muzejske eksponate vežbaju Slovački branitelji.

„Ministar je naredio da se ugovor odmah raskine i vojna vozila vrate. Bez obzira što je reč o muzejskim eksponatima koji ne funkcionišu i ne mogu da služe svrsi za koju su proizvedeni“, kazala je slovačkim medijima portparolka Ministarstva odbrane Danka Capakova.

Slovački Noćni vukovi otvorili su sedište kluba i svoj kamp u napuštenom poljoprivrednom objektu u Dolnoj Krupi 23. juna uz prisustvo predstavnika ruske ambasade u Bratislavi a predsednik kluba Jozef Hambalek prijatelj je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka, koga je inače pritisak i gnev javnosti naterao da podnese ostavku ovog marta, posle ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Slovački Noćni vukovi planirali su da u svom kampu naprave od jeseni i mali vojni muzej na otvorenom i zato su od Ministarstva odbrane dobili vojnu tehniku koju planiraju da koriste i u aktivnostima dobrovoljnog vatrogasnog društva u kome se Hambalek već duže vreme angažuje, ali za sada na tim eksponatima vežbaju Slovački branitelji.

„Na nastojanja kluba (ruskih motociklista) da se etablira u Slovačkoj gledamo sa uznemirenjem. Na teze koje šire neki njegovi članovi gledamo kao na štetne posebno na teze koje su na granici revanšizma i prekrajanja istorije. Nužno je da se aktivnosti kluba nadziru i procenjuju. Ministar Lajčak povezao se zbog toga sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom“, saopštilo je slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Uznemirenje javnosti i Ministarstva odbrane izazvali su međutim tek snimci u medijima ovih dana kada se pokazalo da su u kampu Noćnih vukova, sa njihovim transporterima i eksponatima oružja u kampu i okolnim šumama vežbali Slovački branitelji koje prati slovački MUP zbog ranijih veza i sklonosti ka esktremizmu.

Paramilitarna organizacija Slovački branitelji koja okuplja oko 200 mladih, delom i tinejdžera, poziva se na tradicije ruskih patriotskih vojnih odreda i kozake i distancira se od fašizma i nacizma, međutim jedan od njenih vođa Peter Švrček i deo članova proslavljali su svojevremeno u crnim košuljama godišnjice nastanka marionetske fašističke Slovačke države, pandana Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića, koju je Hitler stvorio nakon što je 1939. godine upao u Čehoslovačku i rasparčao je.

„Noćni vukovi su paravojna motociklistička jedinica koju direktno podržava Kremlj. Istovremeno ta motociklistička banda vrbuje članove koji zatim ratuju zajedno sa proruskim separatistima kod naših istočnih suseda, u Ukrajini“, pozvali su Slovake na demonstracije 27. jula protiv kluba Noćnih vukova u njihovoj zemlji studenti iz inicijative Nije nam svejedno.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak dopustio je da Noćni vukovi mogu da predstavljaju pretnju po bezbednost Ukrajine, ali je kategorično odbio da bi trebalo da bude uznemirena Slovačka.

„Ne znam da su ikada Noćni vukovi rekli nešto o Slovačkoj. Kada su bili ovde ponašali su se pristojno. Da li to polazimo od toga da je sve što je rusko loše? Imamo demokratiju i princip kolektivne krivice bi trebalo da nam bude stran. Ne znam da bi Noćni vukovi mogli da budu rizik po bezbednost Slovačke. Za Ukrajinu, mogu da se složim, ali mi nismo Ukrajina“, kazao je Kalinjak za slovački dnevnik Pravda.

Jedan neimenovani visoko postavljeni iskusni slovački diplomata za Pravdu je, međutim, upozorio da su Slovaci i iz 1968. godine kada je Sovjetski Savez okupirao savezničku Čehoslovačku navikli da agresor dolazi spolja na tenkovima i borbenim vozilima, ali da ruska invazija u 21. veku izgleda drugačije.

„Zbog toga što Rusija za NATO nije ravnopravan partner, upad u tuđu državu u ruskoj verziji u 21. veku odigrava se ispod praga svesti, kao što smo svedoci danas u Dolnoj Krupi. Upravo to je bio model otcepljenja Krima a deo te agresije su bili, o iznenađenja, Noćni vukovi. Rusija, jer društvance motociklista koji se prave da su dobronamerni ima od te države sasvim konkretan zadatak, nam je došla i testira gde su granice tolerancije ove države“, kazao je taj slovački diplomata o kampu Noćnih vukova u Slovačkoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!