Slovački predsednik uznemiren zbog otpuštanja i pritisaka u slovačkoj RTV

"Javni servis nije vlasništvo ni direktora, ni partije koja ga je tamo smestila"

03. maj 2018

Slovački predsednik Andrej Kiska upozorio je danas da je nedopustivo da javni radio i tv servis RTVS postane „sluškinja političara“.

Dodao je da s uznemirenjem prati pokušaje cenzure i otpuštanja novinara koje sprovodi novo rukovodstvo, na čelu s bivšim direktorom novinske agencije TASR Jaroslavom Reznikom.

„Izjave novinara o cenzuri, otpuštanja novinara zbog toga što su kazali svoje mišljenje to je nedopustivo. Javni servis nije vlasništvo ni direktora, ni partije koja ga je tamo smestila. RTVS ne sme da postane sluškinja političara i važno je da se glasno i javno raspravlja o tome šta se dešava u toj instituciji“, napisao je predsednik na Fejsbuku povodom Svetskog dana medija.

Kiska je pozvao Parlament, Ministarstvo kulture i Savet televizije da preduzmu neophodne mere da zaštite novinare i donedavni kvalitet programa.

„Slovačka spada u zemlje gde mediji igraju ulogu stražara demokratije. Tamo gde su zatajili državni organi, mediji otkrivaju korupciju, klijentilizam, upozoravaju na greške institucija. I za to zavredjuju zahvalnost“, poručio je predsednik.

Uz zaposlene u RTVS, stali su danas solidarno i novinari privatnih slovačkih medija i u otvorenom pismu koje je potpisalo oko 190 novinara raznih orijentacija složno poručili da neće dozvoliti političarima i vlasti da ućutkaju javni RTV servis.

„Novo rukovodstvo ciljano šikanira, sputava i rešava se iskusnih novinara koji su poslednjih godina doprineli da se obnovi poverenje javnosti u javni servis. ´Normaizaciju´RTVS sprovode ljudi povezani pre s političkim marketingom i PR servisom, nego s novinarstvom“ poručili su u otvorenom pismu novinari privatnih medija.

Oni su upozorili na to da u program radija i televizije koje preko pretplate plaćaju svi Slovaci, počinje da se vraća cenzura, a rukovodstvo pokušava da progura „teorije zavere“ i propagandu.

„RTVS treba da služi javnosti koja vas plaća, a ne političkoj moći koja dva meseca od ubistva našeg kolege Jana Kucijaka i njegova verenice Martine Kušnirove, pokušava da ućutka naše kolege. Označavanje novinara za neprijatelje stvara od nas potencijalne mete novog nasilja i izaziva nove napade na novinare“, stoji u otvorenom pismu.

Nezadovoljstvo u RTVS počelo je dolaskom bivšeg direktora novinske agencije TASR na čelo javnog RTV servisa. On je na čelne pozicije doveo neke od bivših novinara koji su prešli u portparole političara i ministara, ili su se bavili političkim marketingom.

Prvi znaci ogorčenja novinara RTVS pojavili su se odmah nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i prvih demonstracija krajem februara, kada je rukovodstvo RTVS zabranilo da novinari koji idu pred kameru nose bedževe solidarnosti sa ubijenim kolegom „AllforJan“.

Usledilo je otpuštanje dugogodišnjih honoraraca i nekih od najiskusnijih lica televizije i radija kada su objavili otvoreno pismo protiv pritisaka kako da izveštavaju.

U javnost je procurelo i to da su urednici vršili pritisak na novinare da u programu naglašavaju rusko vidjenje sukoba u Siriji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga