Slovački kulturni centar čeka obnovu

Trajno rešenje je još uvek daleko

13. jan 2015

Kuća Slovačkog kulturnog centra“ Pavel Jožef Šafarik“, čiji se krov obrušio u julu prošle godine i dalje čeka na obnovu. Pregovori o finansiranju su u toku ali i dalje se ne zna kada bi se moglo početi sa radovima. Izvesno je samo da će na tom mestu biti izgrađen nov, moderan objekat, koji će objediniti više slovačkih nacionalnih institucija.

I dalje se ne zna kada će početi radovi na obnovi zgrade u vlasništvu Slovačke evagelističke crkve koja se srušila u julu prošle godine.

Šut i opasne grede su sklonjeni, građevina je obezbeđena, ali trajno rešenje je još uvek daleko.

„Ideja je da na ovom mestu bude izgrađen multifunkcionalan objekat u kome će dom naći i Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka , kaže predsednica „Šafarika“, Katarina Mosnak Bagljaš.

„Mi smo čak razmišljali o tome da ovde bude jedan lep slovački nacionalni restoran kao i prostorije za smeštaj studenata koji nisu iz Novog Sada. To je velika investicija, pa smo potražili pomoć od Grada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Obratili smo se za pomoć i Republici Slovačkoj koja bi trebalo da podnese najveći deo finansijskog tereta“, kaže Katarina Mosnak Bagljaš

Slovačka republika je slične projekte finansirala u Mađarskoj i Češkoj, pa i ovde, gde je izuzetno jaka Slovačka dijaspora imaju iste interese, kaže Mosnakova. I Grad Novi Sad i Pokrajina su izrazili spremnost da pomognu, ali se čeka izrada građevinskog projekta, verovatno sledeće godine.

„Jako dobra vest je to što se naši planovi poklapaju sa Urbanističkim planom Grada i nadam se da ćemo uspeti da ih ostvarimo u nekoliko narednih godina“, dodaje sagovornica RTV.

Potrebno je, pre toga, rešiti imovinsko pravni problem sa porodicom koja ima stanarsko pravo u delu zgrade. Za sada pregovori teško idu, iako novac postoji, kaže Mosnakova, koja je optimista da će dogovor ipak biti postignut.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga