Slovačka: Novi predsjednik tek u drugom krugu

Presudiće duel sadašnjeg premijera Roberta Fica i biznismena filantropa bez političkog iskustva Andreja Kiske

17. mar 2014

Slovaci u subotu u prvom krugu izbora za predsjednika Slovačke nisu odlučili ko će biti novi šef države a presudiće duel sadašnjeg premijera Roberta Fica i biznismena filantropa bez političkog iskustva Andreja Kiske, u drugom krugu 29. marta.

Relativno mali odziv od 43,4 posto od ukupno 4,3 miliona slovačkih birača iznenađujuće je izravnao šanse za drugi krug, pošto je premijer Fico dobio manje od očekivanog, 27,8 posto glasova, a Kiska više, 23,8 posto, javljaju agencije.

Prema nezvaničnim rezultatima koje je noćas saopštio Ured za statistiku nakon prebrajanja svih glasova na trećem mjestu je malo poznati mladi nezavisni kandidat Radoslav Proćazka sa 21 posto glasova.

To potvrđuje da oni Slovaci koji su izašli na izbore vjeruju da će Ficu moći da se postavi prije nezavisna ličnost nego kandidati opozicionih stranaka, umiješanih u korupcijske i političke skandale.

Andrej Kiska najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Fica za klevetu u kampanji pred prvi krug.

Zvanične rezultate Centralna izborna komisija saopštiće u nedjelju prije podne.

Novi predsjednik koga Slovaci izaberu u drugom krugu 29. marta stupa na funkciju u junu, kada sadašnjem šefu države Ivanu Gašparoviču istekne drugi, posljednji mandat.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga