Slogan Parade ponosa: Ljubav menja svet

Slogan je izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu i celom svetu

18. avg 2016

Organizatori Parade ponosa saopštili su danas da je ovogodišnji slogan beogradske Parade „Ljubav menja svet“.

Oni su objasnili da je taj slogan izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu ali i celom svetu. U saopštenju se podseća i da države poput Irana ili Saudijske Arabije, u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsećaju da se sloboda stiče, a da je masakr u Orlandu pokazao da je slobodu teško održati.

„Slogan je rezultat serije javnih debata pod nazivom ‘Razgovori sa zajednicom’ koju je Parada ponosa Beograd organizovala tokom proteklih godinu dana. U okviru ovih razgovora, prvi put u Srbiji, LGBT zajednica je tražila odgovore na pitanja koja su vezana za njenu svakodnevicu: od prihvatanja svog identiteta, preko porodičnih odnosa, nasilja, diskriminacije i socijalnog isključivanja sa kojim se LGBT osobe svakodnevno susreću“, naveli su organizatori.

Oni su dodali da se, kao simboličan odgovor, uvek pojavljivala reč ljubav, ne samo kao fizička i emotivna ljubav između dvoje ljudi, već ljubav kao naklonost, razumevanje, međusobno uvažavanje, prijateljstvo, otvoreni i iskreni odnos koji jača solidarnost među ljudima i briše uzroke nejednakosti, straha, izolacije, nasilja i ukidanja prava LGBT osobama.

Oni su poručili i da, iako je tokom protekle dve godine Parada ponosa u Beogradu protekla bez organizovanog nasilja, to nije dovoljno.

„Neophodna je snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije. Potrebno je da se LGBT osobama u Srbiji nedvosmisleno poruči da njihov život jednako vredan i da se kreira klima u kojoj će se svaka LGBT osoba osećati prihvaćeno i ponosno“, ističe se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da je LGBT pokret snažan međunarodni pokret koji briše sve granice i koji je nezaustavljiv i da je Parada ponosa deo tog pokreta.

„I zato verujemo da će naša borba, ovde i sada, inspirisati i neke druge ljude, u nekim drugim delovima sveta da se na isti način bore za sebe i svoja prava. Zato, želimo da sa Parade ponosa u Beogradu 18. septembra pošaljemo podršku, razumevanje i poruke ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati paradu, već zbog zakona koji postoje nije moguće živeti kao LGBT osoba“, poručili su organizatori ovogodišnje Parade ponosa.

Šesta Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 12. do 17. septembra, a Prajd šetnja zakazana je za 18.septembar od Slavije do Trga Republike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga