Slobodni odbornici: Situacija u društvu opasna, Srbija ogrezla u nasilju

"Vučić je mržnju posejao duboko"

14. juna 2019

Asocijacija slobodnih odbornika, koju čini 700 opozicionih odbornika iz cele Srbije, upozorila je da je Srbija „ogrezla u nasilju“, da se društvo u nalazi „izuzetno opasnoj situaciji“ i pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pod hitno otpočne dijalog sa političkim neistomišljenicima.

„Stanje u kome se nalazi društvo, potpuno odsustvo dijaloga i verbalna streljanja neistomišljenika su prerasla u krvave glave. Organizovane hajke koje vode Vaši tablodi i Vaši mediji prema svakom drugačijem mišljenju će imati fatalne posledice. I to je sada već pitanje dana“, navodi se u apelu te asocijacije.

Asocijacija je navela da će suspenzija svih državnih institucija i stavljanje celokupne državne uprave pod Vučićevu kontrolu, „na čemu jedino ozbiljno radi od 2012. godine“, tek imati fatalne posledice po društvo i građane.

„Kao odgovorni ljudi, potpuno svesni alarmantne situacije u kojoj se nalazi naša država, zahtevamo od Vas da pod hitno preuzmete odgovornost za stanje u zemlji i da pod hitno otvorite dijalog sa političkim neistomišljenicima, stručnom javnošću i nezavisnim ekspertima, kako bismo izbegli još gore stvari od ovih koje nam se dešavaju svakodnevno“, navodi se u apelu.

Dodaje se da Vučić mora da postane svestan da je „mržnju posejao duboko“ i da postoje ljudi koji veruju njegovim kvalifikacijama neistomišljenika.

„I Vi ne možete da ih kontrolišete… Gospodine Vučiću, permanentnim kršenjem Ustava i Vaših ovlašćenja kao predsednika Republike Srbije, Vi lično šaljete poruku da je haos dozvoljen“, poručila je asocijacija.

U apelu su nabrojani incidenti u kojima su žrtve bili politički neistomišljenici vladajućeg bloka, počev od napada na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića pa do prebijanja studenta Dejana Bagarića, organizatora protesta u Novom Sadu.

„U subotu 8. juna, posle protestne šetnje građana u Novom Sadu, brutalno je pretučen Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta ‘1 od 5 miliona’. Pre njega pretučeni su studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, građanski aktivisti, takođe u Novom Sadu… Pre njih je prebijen Dejan Petrović u Šapcu, na majstorici finala plej-ofa prvenstva Srbije u vaterpolu. Pretukli su ga huligani koje je, bez ulaznice za utakmicu, i protiv želje redara i obezbeđenja, na bazen uvela policija. Pre njega je prebijen Dalibor Stanojević, jedan od organizatora protesta u Knjaževcu. Pre njega je prebijen Milan Blagojević, jedan od organizatora protesta u Žitorađi“, podseća Asocijacija.

„Pre njega je prebijen Strahinja Ćirić, jedan od organizatora protesta u Negotinu. Pre njega je prebijen Vladimir Petković, jedan od organizatora protesta u Zaječaru. Pre njega je prebijen opozicioni političar Borko Stefanović. Svi su krvavih glava završavali na hitnim lekarskim intervencijama“, navodi se u apelu.

Podseća se da su u međuvremenu tučeni meštani sela Rakita koji protestuju protiv izgradnje mini hidro elektrana, da je osuđeni ubica pretio Mariji Lukić, koja je javno progovorila o seksualnom nasilju predsednika opštine Brus i funkcionera SNS, da je funkcioner SNS naredio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, i pucanje u nju dok kuća gori.

„Organizovani su skupovi podrške Vašim članovima stranke – jednom koji seksualno zlostavlja i ucenjuje žene, i drugom, koji je naredio da se novinar živ spali na spavanju… Vojislav Šešelj je pred kamerama naređivao da se narodni poslanici zgaze kolima, njegov vozač, u prisustvu policije, udario bejzbol palicom opozicionog političara Jugoslava Kiprijanovića“, kaže se u apelu.

Asocijacija je navela da je politička pa i državna kriza rezultat dubokih podela građana na kojima Vučić „predano radi već osmu godinu“ i da je to izuzetno opasno.

„Dužni smo i u obavezi da Vas podsetimo na izveštaj Evropske komisije o našoj zemlji: ‘Politička pozornica Srbije je sve više obeležena podelom i smanjivanjem prostora za različita politička mišljenja i hitno je potrebno da se stvori više prostora za istinsku raspravu između partija, što je od životne važnosti za napredak na putu ka EU. Srbija treba da stvori okruženje za neometanu slobodu izražavanja, obezbedi poštovanje medijskih zakona Srpske vlasti moraju brzo da reaguju i javno osude govor mržnje i pretnje novinarima'“, dodaje se u saopštenju.

(Beta, foto: Krov nad glavom)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga