Slobodanu Tišmi nagrada Fonda Todor Manojlović

Nagrada za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini književniku i umetniku iz Novog Sada

18. feb 2014

Fond “Todor Manojlović” iz Zrenjanina dodelio je Nagradu za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini književniku i umetniku iz Novog Sada Slobodanu Tišmi.

Članovi žirija koji su priznanje dodelili Tišmi su predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić-Petković, glumac Predrag Miki Manojlović, teatrolog Boško Milin, književnik Vladimir Arsenijević i akademski slikar Radovan Živankić.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Slobodan Tišma dao veliki doprinos kulturi Novog Sada kao urednik književnih programa u novosadskoj Tribini mladih u njenim najslavnijim danima, i kao urednik kulturne rubrike sudentskog lista „Index“. Žiri je naveo da je tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, Tišma bio deo stvaranja istorije novog talasa muzike u bendovima La Strada i Luna.

Zahvaljujući se na dodeljenoj nagradi, Slobodan Tišma je izjavio da je zadovoljan što je svrstan u red književnika modernog umetničkog senzibiliteta, iako spada u generaciju rođenu 1946. godine.

Priznanje se laureatu dodeljuje u mestu u kom živi, tako da je proglašenje dobitnika održano danas u zgradi Vlade Vojvodine, a svečana dodela nagrade održaće se tokom maja meseca u Zrenjaninu.

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu osnovala je 1991. godine Fond “Todor Manojlović” sa ciljem da istražuje, objavljuje i afirmiše dela ovog književnika, kao i da podstiče književno stvaralaštvo uopšte.

Tim povodom ustanovljena je prestižna Nagrada za moderan umetnički senzibilitet, koja se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti, a čije je delo autentično, provokativno i u skladu sa stvaralaštvom Todora Manojlovića.

Slobodan Tišma dobitnik je NIN-ove nagrade za književnost 2012. godine za roman „Bernardijeva soba“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga