Tišma podržao Društveni centar

Odlična izložba fotografija u NDNV-u!

03. feb 2012

Književnik Slobodan Tišma podržao je večeras inicijativu za osnivanje Društvenog centra u Novom Sadu i ocenio da društvo u Srbiji “civilizacijski nije doraslo” da odgovori takvim zahtevima mladih.

“Naše društvo nije civilizacijski doraslo da odgovori ovakvim zahtevima, za razliku od sveta, u kojem je mladima uglavnom dozvoljeno da budu kreativni i da se na ovaj način iskažu”, rekao je Tišma na otvaranju izložbe o Društvenom centru, koji je od 22. decembra do 13. januara postojao u jednoj napuštenoj kasarni u glavnom gradu Vojvodine.

Prema njegovim rečima, u slučaju inicijative za osnivanje Društvenog centra, država je bila spremna da svoja pravila i zakone izvršava tek kada je ovu akciju trebalo okončati represijom.

Vojna i civilna policija iselili su aktiviste Društvenog centra iz kasarne 13. januara ove godine.

“Pravo je ljudi da se udruže ako im institucije ne mogu ponuditi zadovoljenje. Društveni centar je neka vrsta pobune za koju institucije uglavnom nemaju sluha. Ali, ipak se nadam da će Društveni centar da uspe”, rekao je Tišma.

Mladi fotograf Danijel Šivinjski (20), koji je autor fotografija, rekao je da Društveni centar nije važan samo za Novi Sad već za mlade u celom regionu. „Izložba se zove ‘Prvi krug’, jer želimo da bude i drugog”, rekao je Šivinjski, koji je iz Novigrada u Istri a studira u Novom Sadu.

Aktivistkinja Društvenog centra Jasmina Bošković kazala je da na večerašnjem izuzetno dobro posećenom otvaranju izložbe u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine vidi mnogo novih lica koji nisu dolazili u Društveni centar u kasarni i ocenila da to pokazuje da ova inicijativa „još uvek živi, raste i razvija se”. „Društveni centar nas je naučio pokretačkoj snazi koja nam je pokazala da stvari ne mogu da se dese same od sebe, već da moramo da se borimo za svoje mesto u ovom gradu”, poručila je Boškovićeva.

Izložba se sastoji od odabranih fotografija kojima je Šivinjski dokumentovao sva dešavanja od ulaska do izbacivanja aktivista iz bivše kasarne.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga