SLOBODAN BUDAKOV: Čekajući Statut

1. Slažem se da ne postoji nijedan region u Evropi i modernom svetu koji je toliko ponižavan kao Vojvodina u proteklih…

15. okt 2009

budakov.jpg1. Slažem se da ne postoji nijedan region u Evropi i modernom svetu koji je toliko ponižavan kao Vojvodina u proteklih 20 godina. I ne postoji nijedna centralna vlast koja se sa toliko arogancije odnosi prema građanima i njihovim zajednicama kao što je to slučaj u Srbiji.

2. Vlastima bi se mogla „čestitati“ godišnjica od dana kada su dobili Predlog Statuta Vojvodine, pa uspeli da ga punu godinu (i malo više) ignorišu pretvarajući reč USKORO u najjeftiniju srpsku reč.

3. Nikada javnost nije obaveštena o tome šta je za Vladu Srbije sporno u predloženom statutu. Tu i tamo spominjala se potreba „pravno-tehničke redakcije“ Statuta, ali nikad nije objavljeno šta to znači. Ponegde je objavljeno da će se brisati svi članovi Statuta koji govore o finansiranju autonomije i da će se to regulisati posebnim zakonom. Zar je to „pravno-tehnička“ redakcija?! Spominju da jedna država ne može imati dva glavna grada, a u Statutu precizno piše da je Novi Sad glavni grad Vojvodine, a ne države Srbije. I tome slično.

4. Očigledmo se namerno Vojvodina davodi u vremenski tesnac da bi prihvatila sve ono što se u Republici zahteva… Na to očigledno pristaju čelnici DS u Vojvodini, jer Dragoslav Petrorić je više puta jasno nagoveštavao da će u Vojvodini sve to proći za 24 sata. A pre toga Bojan Pajtić je digao ruke i izjavio: „Mi smo sve učinili što je do nas, sad je stvar na Republici. Kao da je IV APV poštar čiji je zadatak da nešto PROSLEDI, a ne da kao izvršni organ vlasti u Pokrajini izdejstvuje saglasnost Republike na Statut. Kao pravnik, gospodin Pajtić sigurno dobro zna šta znači reč AUTONOMIJA i da sama činjenica da Republika daje saglasnost na Statut Vojvodine znači – negaciju njene autonomije, tj. prava na samoorganizovanje.

5. Postavlja se pitanje: imaju li predstavnici građana Vojvodine – koji nisu glasali za ovakav Ustav – prava da pristaju na sve to (možda, po logici da pokornu glavu i sablja ne seče, ali je sve niže i niže spušta)? Ne zaziru li od jačanja secesionističkih tendencija u Vojvodini koje mogu uslediti kao reakcija građana na ponižavanje Vojvodine?

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga