Sličnosti ispred razlika

Ispred Srbije, po poštovanju prava LGBT osoba, nalaze se i susedne Albanija, Hrvatska i Mađarska, dok su države poput Jermenije i Rusije na dnu evropske lestvice

10. jul 2013

„Sličnosti među nama daleko su brojnije i značajnije od razlika koje nas dele“; poruka je radionice Odgovorno novinarstvo: Postavljanje standarda u izveštavanju o LGBT zajednici. Početna pretpostavka učesnika radionice da su inkluzivnost i senzitivnost dva aspekta novinarskog izveštavanja u kojima najčešće dolazi do grešaka , potvrđena je tokom izlaganja i prezentacija istaknutih predstavnika LGBT zajednice i OEBS-a, ali i trenera Milice Pešić ispred The Media Diversity Institute iz Velike Britanije.

Problemi LGBT zajednice vrlo često se u medijskom izveštavanju stavljaju u pogrešan kontekst, a potreba za novinarskim senzacionalizmom kombinovana sa nedovoljnim poznavanjem činjenica sigurno podgreva homofobiju. Iako se od novinara ne očekuje da budu promoteri ljudskih prava, ono što se mora očekivati je da se u budućem periodu senzitivnije i odgovornije izveštava o životu ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa osnovnom borbom da budu prihvaćeni, zaključak je ove dvodnevne radionice čiji je osnovni cilj bio da pomogne novinarima da razviju profesionalne veštine i istraže nove načine kako bi bolje izveštavali o različitostima u društvu.

Učesnici radionice bili su novinari i predstavnici štampanih i online medija iz Beograda i Novog Sada koji su kroz predavanja, prezentacije, interaktivne vežbe i improvizovane konferencije za novinare uočavali dobre primere ali manjkavosti u načinu na koji mediji izveštavaju o aktivnostima i problemima LGBT populacije, ali i drugih manjinskih zajednica.

Aktivno učešće tokom dvodnevnog rada sa novinarima uzeli su prepoznatljivi predstavnici LGBT populacije Boban Stojanović (Queeria), Predrag Azdejković (magazin Optimist) i Lazar Pavlović (Gej strejt alijansa); kao i Dragana Nikolić-Solomon i Ana Šolović ispred Misije OEBS u Srbiji, zatim advokat Aleksandar Olenik, koji je učesnike radionice upoznao sa relevantnim međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala a koji se, između ostalog, odnose i na LGBT zajednicu.

Prema prikazu zakonskih regulativa na nacionalnom nivou koje se odnose na lezbejke, gej, biseksualne, trans i interseks osobe u Evropi (ILGA – Europe Rainbow mapa), Srbija se sa 25% nalazi u sredini u Evropi u pogledu poštovanja ljudskih prava. Pored vodećih evropskih zemalja poput Velike Britanije, Španije, Francuske, Nemačke, zatim skandinavskih država i drugih, ispred Srbije se trenutno nalaze i susedne Albanija, Hrvatska i Mađarska, dok su države poput Jermenije i Rusije na dnu po ovim parametrima.

Ono što najviše zabrinjava jeste da su istraživanja rađena prethodnih godina pokazala da u Srbiji još uvek vlada visok stepen netolerancije prema LGBT populaciji među srednjoškolcima.

Igor Besermenji (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga