Slepi Zrenjaninac želi autostopom do Londona

"Oslepeo sam u 31. godini, ali sam shvatio da i život u mraku može biti interesantan i lep"

15. jul 2014

Slepi Zrenjaninac Slavoljub Epifanić namerava da sredinom sledećeg meseca otputuje u London. Međutim, on se priprema da ovaj put pređe zajedno sa svojim prijateljem Aleksandrom Solomunom, stopirajući.

U promotivnom video klipu Epifanić je objasnio da ovim podvigom želi da dokaže sebi da kao slepa osoba može da uradi tako nešto, ali i da razbije predrasude da slepi nisu sposobni za takve avanture.

„Oslepeo sam u 31. godini, ali sam shvatio da i život u mraku može biti interesantan i lep“, istakao je Epifanić.

On je rekao i da se u mladosti aktivno bavio sportom. „Dve godine sam bio državni prvak tadašnje Jugoslavije u kung fuu. Kada sam oslepeo počeo sam da treniram ninđicu, radi bolje koordinacije pokreta i kondicije. Učestvujem na takmičenjima slepih u atletici, bacanju koplja, kugle, diska i u plivanju, i na moje zadovoljstvo ni rezultati nisu izostali“, dodao je ovaj Zrenjaninac.

Epifanić je svojim sugrađanima poznat i po penjanju na Musalu, najviši vrh Balkana. On je ujedno i prva slepa osoba koja se popela na najviši vrh planine Rtanj. „Počeo sam i da planinarim i savladavam vrhove, a ono što je još važnije – savladavam sebe i proširujem svoje mogućnosti“, rekao je Epifanić.

Aleksandar Solomun objasnio je da i sam često zaboravi da je njegov prijatelj slep. „On nije dozvolio slepilu da ga porazi i to je bio način na koji je on porazio slepilo“, poručio je Solomun.

Kako se navodi u promotivnom materijalu, ovaj dvojac namerava da do Londona stigne stopirajući preko Budimpešte, Beča, južne Nemačke i severne Francuske.

Trenutno su u potrazi za sponzorima projekta, a više informacija nude na internetskoj stranici whitecaneroad.com.

„Ako nas vidite da stopiramo, znaćete da smo uspeli. Možete zaustaviti auto i pridružiti nam se ili nas pozvati da prespavamo kod vas ili da nam pokažete svoj grad“, poručili su oni.

Materijal koji budu snimili tokom puta iskoristiće za pravljenje dokumentarca „Put belog štapa“ („White Cane Road“).

Epifanić je Zrenjanincima poznat i kao izuzetno dobar sportista i društveni aktivista, a dobitnik je i godišnje nagrade grada Zrenjanina.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga