Sledi najskuplja izborna kampanja

"Ne samo što zakonom nisu više ograničena sredstva koja stranke mogu da prikupe iz privatnih izvora, nego je vladajuća većina poslednjim izmenama zakona u Skupštini uspela da terminološkim promenama duplira novac predviđen za stranačke kampanje"

11. jul 2011

Naredna predizborna kampanja biće verovatno najskuplja do sada zahvaljujući novom Zakonu o finansiranju stranaka, upozorava za Blic programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić.
„Ne samo što zakonom nisu više ograničena sredstva koja stranke mogu da prikupe iz privatnih izvora, nego je vladajuća većina poslednjim izmenama zakona u Skupštini uspela da terminološkim promenama duplira novac predviđen za stranačke kampanje“, naveo je Nenadić.

Prvi pokušaj vladajuće koalicije da duplira novac koji će iz budžeta dobijati za finansiranje kao i za predizborne kampanje osujetila je Venecijanska komisija. Predlog stranaka bio je da se iz budžeta izdvaja 0,30 odsto umesto dosadašnjih 0,15 a eksperti iz Evrope su stavili do znanja da je i 0,15 previše, a dupliranje neprihvatljivo.

Pošto to nije prošlo, stranke su zadržale isti procenat, ali su promenile osnovicu za obračun i tako dobile isti efekat duplog povećanja i za redovno i za predizborno finansiranje.

„U zakonu iz 2003. bilo je predviđeno da se za finansiranje stranaka odvaja 0,15 odsto ‘budžeta umanjenog za transfere’ i druga davanja, dok je sada osnovica ‘rashodni budžet’, što znači neumanjen, a razlika je i više nego dupla“, precizirao je Nenadić.

On je kao primer naveo budžet od oko 724 milijarde, u kome, kad se odbiju transferi, ostaje oko 380 milijardi koje sada služe kao osnova za obračun.

Moglo bi da se dogodi da uz termin “rashodni budžet” kao osnovu uzmu budžet sa svim rashodima, što je sada oko 845 milijardi, rekao Nenadić.

 (Beta, Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga