„Slavlje“ zbog prisajedinjenja na brzinu organizovano i u Bečeju

Pozivnice poslali teku nedelju popodne, a na "slavlju" bilo svega 10 od ukupno 36 odbornika

27. nov 2012

Godišnjicu odluke Velike narodne skupštine u Novom Sadu, donete 25.novembra 1918. godine o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, jučerašnjim skupom u svečanoj sali Gradske kuće rukovodstvo bečejske lokalne samouprave proslavilo je po prvi put. Svečani skup bio je pomalo neočekivan ne samo za pozvane, nego je valjda iznenadio i same organizatore, koji su pozivnice za skup razaslali tek u nedelju popodne. Delimično je i to mogao biti razlog što je od ukupno 36 odbornika u sali bili ukupno svega njih desetak, pa su mesta na kraju popunili zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Okupljene je pozdravio predsednik opštine Vuk Radojević koji je, pored ostalog, rekao da odluka narodne skupštine višenacionalnog sastava, koju su činili Srbi, Bunjevci, Mađari, Rusini, Slovaci i Nemci iz 1918. godine nije predstavljala diktat, nego ispoljavanje narodne volje na čijim tada postavljenim temeljima treba danas graditi Vojvodinu, u okviru jedinstvene Srbije.

Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. glasalo je 757 poslanika, među njima njih 750 bili su Sloveni. Nemce je predstavljalo šest, a Mađare svega jedan poslanik.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga