Slavko Ćuruvija fondacija: Krizni štab kao jedini izvor informisanja ukida medijsko izveštavanje

"Vlada suspenduje Ustav Srbije i međunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja"

01. apr 2020

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da zahteva od Vlade Srbije da omogući blagovremeno informisanje svih građana u lokalnim sredinama u Srbiji o pitanjima vezanim za situaciju sa pandemijom novog korona virusa u svojim zajednicama, kao i o merama koje lokalne samouprave preduzimaju u zaštiti stanovništva.

U saopštenju Fondacije je ocenjeno da Vlada Srbije svojim zaključcima ne bi smela ni da ograničava novinarska istraživanja, kao ni društveni dijalog o pandemiji, njenim posledicama i stavovima o upravljanju trenutnom krizom.

Naglašavaju da se zaključkom kojim se kao jedini izvor informacija o pandemiji određuje Krizni štab praktično ukida medijsko izveštavanje, a medijima dodeljuje ulogu razglasa isključivo onih informacija i stavova koje Vlada sama želi da pruži građanima.

„Dosledna primena Zaključka onemogućava novinare da proveravaju istinitost i relevantnost informacija koje saopštava Krizni štab. Istovremeno, Vlada suspenduje Ustav Srbije i međunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja“, dodaje se.

Ističu da su tim zaključkom posebno ugroženi građani u 174 opština i gradova u Srbiji, čiji su novinari i do sada imali problema u dolaženju do informacija o stanju i merama borbe protiv pandemije u lokalnim sredinama.

„Centralizovanjem informisanja u svim lokalnim zajednicama Vlada dodatno ugrožava ne samo blagovremeno i tačno informisanje o lokalno značajnim problemima već potencijalno dodatno opterećuje Krizni štab, koji, pored osnovnog posla sprovođenja mera protiv pandemije, praktično čitav rad treba da usmeri na odgovaranje na pitanja više stotina medija iz čitave Srbije“, navodi se.

Ističu da je upravo nedostatak pravovremenih i proverenih informacija najplodnije tlo za bujanje lažnih vesti i dezinformacija i dodaju da Vlada Srbije ne bi smela da zaboravi ni da su u demokratskom društvu i ona sama i Krizni štab predmet kontrole javnosti.

„U suprotnom, postavljamo pitanje kakva bi danas bila situacija sa pandemijom da su zvanični stavovi bili jedini izvor informacija u vreme kada je kovid 19 bio ‘najsmešniji virus na svetu’ i kada je građanima savetovano da idu u šoping u Milano“, naglašava Slavko Ćuruvija fondacija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga