Sky News: Novi dokazi o umiješanosti Rusije u pokušaj crnogorskog puča

Fotografije su napravljene 'u susjednoj Srbiji od strane neimenovane evropske službe bezbjednosti'

29. avg 2017

Crnogorsko državno tužilaštvo još nije odgovorilo na zahtjev RSE, na pitanje da li Tužilaštvo već posjeduje fotografije koje su objavili britanski mediji, a za koje se tvrde da su dalji dokazi o umiješanosti Rusije u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i ubistva tadašnjeg premijera.

Britanski Sky News je došao u posjed fotografija sa nadgledanja za koje navode da predstavljaju nove dokaze o tome da ‘ruska obavještajna služba stoji iza prošlogodišnjeg pokušaja ubistva tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića’.

Fotografije su, kako se navodi, dio tajne operacije u danima koji su uslijedili nakon neuspješnog pokušaja državnog udara.

Fotografije su napravljene ‘u susjednoj Srbiji od strane neimenovane evropske službe bezbjednosti’, i pokazuju dvojicu Rusa optuženih za pokušaj puča -Eduarda Šišmakova i Vladmira Popova. Za obojicu muškaraca se navodi da su pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU.

Na jednoj je Šišmakov snimljen na fotografiji sa Srbinom, Aleksandrom Sinđelićem. Sky News podsjeća da je Sinđelić uhapšen i da je priznao da je umiješan u pokušaj puča i da je radio kao agent dvojice Rusa.

Na drugoj fotografiji su Šišmakov i Popov, fotografisani skupa na klupi u parku, vjeruje se negdje u centru Beograda. Fotografije su snimljene u vrijeme pokušaja puča.

Puč je bio planiran na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, 16. oktobra.

Izvori službi bezbjednosti tvrde da su ove fotografije dalji dokaz da je ruska država direktno umiješana u pokušaj puča i da pokazuje nesumnjiv pokušaj agresije na jednu evrospku državu.

Moskva je uvjek demantovala bilo kakvu umješanost u pokušaj puča, a ruski ministar vanjskih poslova, Sregej Lavrov je optužbe okvalifikovao kao „apsurdne“.

Sky News je podsjetio da se Moskva protivila učlanjenju Crne Gore u NATO, kao i da se Crna Gora nalazi među zemljama koje Rusija smatra svojom interesnom sferom. Britanski medij takođe navodi da je Crna Gora politički podijeljena i da i pored toga što je većina njene populacije za bliskije veza sa EU, takođe značajan broj građana bi radije ostao u bliskim vezama sa Moskvom.

Sky je podsjetio i da je taj medij ranije ove godine objavio fotografije pasoša koji pripadaju Eduardu Šišmakovu koji je opisan kao asistent vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Vrašavi, i da je to funkcija kojom se najčešće pokrivaju pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU.

Potom je podsjećaju, poljska obavještajana služba objavila saopštenje u kojem su naveli da su Šimakova protjerali iz Poljske zbog špijunskih aktivnosti i progrlasili ga „persona non grata“.

Vjeruje se da su se dvojica Rusa vratili u Rusiju. Njima se u Crnoj Gori sudi u odsustvu zajedno sa još 13 optužnih, uključujući i dvojicu crnogorskih opozicionih aktivista i 10 Srba. Optužni su za više krivičnh djela.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga