Skupština Vojvodine usvojila rebalans budžeta

Republika ošteti Vojvodinu svake godine za 20 milijardi dinara

28. okt 2014

Skupština Vojvodine usvojila je danas rebalans pokrajinskog budžeta, kojim je pokrajinski budžet smanjen za 1,51 milijardu dinara, odnosno za nešto manje od dva odsto, i iznosi 64,6 milijardi dinara.

Za je glasalo 69 poslanika, a protiv 36.

Pokrajinska vlada je navela da je odustala od planiranog zaduživanja u ovoj budžetskoj godini, zbog loših uslova na finansijskom tržištu, pa će se nabavka medicinske opreme za kompleks “Kamenica dva” realizovati iz tekućih prihoda budžeta Vojvodine.

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić rekao je da Republika svake godine Pokrajini duguje više od 20 milijardi dinara. „Tragična je konstanta da se na taj način ne poštuje Ustav, a bez toga ne može biti ni pravne države“, kazao je Pajtić.

On je dodao da je rebalans skrojen onako kako se radilo u prethodnih deset meseci, odnosno „štedljivo, odgovorno i racionalno“, uprkos potraživanjima od Republike koja nisu realizovana.

Pajtić je rekao da je Pokrajina odustala od bilo kakvog zaduživanja i time je dala primer za mnoge administracije u Srbiji. „Uspeli smo da kroz unutrašnje uštede obezbedimo da više od dve milijarde dinara, koliko smo predvideli da se zadužimo za završetak zdravstvenog projekta Kamenice 2, više ne bude deo duga, nego da bude finansirano iz onoga što su sredstva koja je Pokrajina obezbedila racionalno gazdujući onim malim sredstvima kojima raspolažemo“, kazao je Pajtić.

Dodao je da rebalans omogućava uvođenje Programa podrške vantelesne oplodnje za svako drugo, treće i svako naredno dete. „Naime, u Vojvodini svake godine 10.000 ljudi više umre nego što se rodi. Tragična statistika je da svake godine izgubimo jedne Sremske Karlovce i zbog toga je važno da u različitim segmentima podržimo onu vrstu mera, koje će omogućiti da se ova situacija poboljša“, poručio je Pajtić.

Predlogom rebalansa, a na preporuku Vlade Srbije, predviđeno je 360 miliona dinara za potrebe finansiranja nastavka gradnje Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga