Skupština Vojvodine usvojila izmenjeni Statut

Za glasalo 99, protiv DSS i radikali, LSV nije glasao

14. maja 2014

Skupština Vojvodine usvojila je danas Statut te pokrajine, koji je izmenjen nakon što je Ustavni sud Srbije krajem prošle godine osporio dve trećine odredbi Statuta.

„Za“ je glasalo 99 poslanika, protiv je bilo šest poslanika iz opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije (D S S) a nisu glasali poslanici vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

„Za“ su glasali poslanici vladajućih Demokratske stranke (DS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kao i poslanici opozicionih Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Nove demokratske stranke.

Za usvajanje Predloga statuta bila je potrebna dvotećinska većina. U Skupštini Vojvodine ima ukupno 120 poslanika.

Nakon današnjeg usvajanja u Skupštini Vojvodine, Statut treba da potvrdi i Skupština Srbije a njena predsednica Maja Gojković najavila je da će se Predlog statuta naći na dnevnom redu već u petak, 16. maja.

Ukoliko republički parlament potvrdi Predlog statuta, Skupština Vojvodine će ga proglasiti na posebnoj sednici.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja Predloga statuta i rekao da je na taj način sprečeno „urušavanje dela pravnog poretka Srbije“. Pastor je kazao da je u proteklih pet meseci veoma odgovorno rađeno na pripremi tog dokumenta, za koji je rekao da je plod političkog kompromisa. Prema njegovim rečima, takav pristup izradi Predloga statuta bio je zapravo „pokazna vežba“ kada je reč o otvorenosti prema drugačijim političkim stavovima.

Predstavnici DS, SVM, SNS, SPS i NDS složili su se da je rad na izmenama Statuta bio obeležen postizanjem političkih kompromisa i izrazili zadovljstvo zbog toga. Predstavnici tih stranaka naročito su pohvalili rad predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i ocenili da je najviše zahvaljujući njegovoj smirenosti, odmerenosti i pragmatičnosti postignut kompromis oko donošenja Statuta.

Šef poslaničke grupe vladajuće LSV Branislav Bogaroški rekao je da poslanička grupa te stranke nije ucestvovala u glasanju, iako su bili u skupštinskoj sali, jer je postignuto previše kompromisa pa je rad na Predlogu statuta izgubio smisao. „Što se grbo rodi, vreme ne ispravi. Ustav je i početak i kraj problema sa kojima se mi susrećemo. On je izvor svih nesporazuma. Način na koji on definiše Vojvodinu i predviđa mogućnost da autonomiju pokrajine širi i sužava u zavisnosti od dnevnih potreba, nedopustiv je“, ocenio je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, samim tim ni Statut ne može biti mnogo bolji od onoga što Ustav predviđa za Vojvodinu. „Odluka Ustavnog suda (da ospori Statut) je više nego sporna, ona je rigidna i politički motivisana. Ona Statut izjednačava sa bilo kojim podzakonskim aktom. Izjednačava ga sa Pravilnikom o tehničkom pregledu, na primer. Bez obzira što se Statut usvaja po proceduri koja svedoči o njegovoj važnosti“, kazao je Bogaroški.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Novaković ocenio je da pitanje autonomije Vojvodine ljude deli na one koji su veoma za i one koji su veoma protiv. „U ovih pet meseci smo uspeli da premostimo taj jaz, od stava da Vojvodini ne treba nikakva autonomija, preko toga da Vojvodina ima autonomiju koja je po meri, do onoga da Vojvodini treba puno šira autonomija. Ali, uspeli smo da napravimo most koji je oličen u kulturi političkog kompromisa. Taj politički most treba osnažiti i kada je u pitanju Zakon o nadležnostima i zakon o finansiranju Vojvodine“, rekao je Novaković.

Dodao je da je rad na Statutu pokazao shvatanje da popuštanje nije politička slabost, već politička vrlina. „Verujem u Vojvodinu kao kulturnu zajednicu, verujem u Vojvodinu zato što je jedinstvena. Vojvodina jeste evropsko lice i naša ogromna prednost. Prosperitet Vojvodine jeste prosperitet cele države, njeno ekonomsko jačanje jeste jačanje cele Srbije“, rekao je Novaković. On se založio za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije i dodao da je to trend u Evropskoj uniji.

Šef poslaničke grupe SPS-a Pavle Budakov rekao je da je opozicija dala veliki doprinos usaglašavanju Predloga statuta. „Svi smo učinili političke ustupke i svi smo nesto izgibili a nešto dobili“, rekao je Budakov.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Matejin rekao je da „naprednjaci“ nisu želeli da pitanje statuta iskoriste za pokretanje pitanja promene vlasti u Vojvodini, već su odlučili da budu konstruktivni. „Svi smo pomalo nezadovoljni onim što smo dobili. Mi nismo odustali od smene vlasti u Vojvodini, ali smo svesni da ovoj našoj Vojvodini nedostaje statut, nedostaje zakon o finansiranju, da je Zakon o nadležnostima takođe proglašen neustavnim“, rekao je Matejin.

Dodao je da ovaj Statut ne umanjuje prava nacionalnih manjina, ne ugrožava Ustav niti umanjuje autonomiju Vojvodine. „Nadam se da ćemo u narednom periodu imati prilike da razgovaramo o promenama Ustava Srbije i da ćemo tada moći da popravimo sve ono što ne valja“, rekao je Matejin.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov rekao je da će ta stranka glasati protiv Predloga statuta jer je, kao i prethodni Statut, i ovaj „neustavan“.

LDP: Promena Ustava, a ne usklađivanje Statuta

Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) ocenio je danas da je za utemeljenje suštinske autonomije Vojvodine nužna promena Ustava Srbije, a ne usklađivanje Statuta Vojvodine sa postojećim Ustavom.

„Ustavno usklađeni Statut Vojvodine, daleko je od stavova LDP-a, kao i od potreba građana Vojvodine. Ovim činom, još smo više udaljeni od autonomije“, naveo je Politički savet Pokrajinskog odbora LDP-a u saopštenju za javnost.

Ocenio je da „prerađeni“ Statut samo potvrđuje rigidne stavove protivnika autonomije i pristalica čvrstog centralizma u državi.

Pajtić: Ostao gorak ukus u ustima

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da „ostaje gorak ukus u ustima“ nakon usvajanja izmenjenog Statuta Vojvodine, jer je on upodobljen sa lošim odlukama Ustavnog suda Srbije

„Ostaje gorak ukus u ustima da se moralo glasati o aktu koji je upodobljen sa odlukom Ustavnog suda, koja je istakla da ne može biti dodatne pomoći trudnicama, porodiljama, da su uskraćene neke mere u oblasti poljoprivrede, da su određeni segmenti koji su važni za razvoj Pokrajine jednostavno izbrisani“, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

On je Ustavni sud optužio i da je, osporavajući dve trećine odredaba pokrajinskog Statuta, osporio i neke odredbe Ustava koje su prepisane u Statutu Vojvodine.

Pajtić se založio za promenu Ustava Srbije, jer nije u skladu sa evropskim standarima. „On je nejasan i nedorečen u mnogim pitanjima i članovima i, u tom smislu, sigurno da ova država u narednim mesecima i godinama, ukoliko želi da postane deo evropske porodice naroda, mora menjati svoj najviši pravni akt“, ocenio je Pajtić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga