Skupština Vojvodine usvojila izmene izbornih pravila

Za glasali LSV i opozicija, protiv DS i SVM

06. juna 2014

Skupština Vojvodine usvojila je danas izmene izbornih pravila glasovima poslanika vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i opozicionih poslanika, dok su poslanici koalicionih partnera LSV iz redova Demokratske stranke (DS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) bili protiv tih izmena.

Izbori za Skupštinu Vojvodine ubuduće će biti organizovani po čistom proporcionalnom sistemu. Do sada je na snazi bio kombinovani izborni sistem, tako da se 60 poslanika biralo po proporcionalnom a 60 po dvokružnom većinskom sistemu.

Skupština Vojvodine odbacila je inicijativu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se današnja rasprava odloži za mesec dana.

Pastor je rekao da je predložio da se rasprava o izmeni izbornih pravila odloži za 30 dana a da se to vreme iskoristi za dodatne političke konsultacije, ali i za konsultacije sa strukom.

Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je inicirala izmene izbornih pravila, rekao je da je Pastorov predlog odbijen jer je LSV sedam meseci insistirala na razgovorima o izmeni izbornog sistema, ali se koalicioni partneri tome nisu odazvali

“Sistem koji predlažemo nije savršen, jer savršen izborni sistem ne postoji. Ali, dosadašnji sistem je bio nepravedan”, rekao je Bogaroški.

Ištvan Pastor je rekao da SVM ne podržava inicijativu LSV, jer će na taj način više od million građana Vojvodine praktično ostati bez svoga predstavnika u pokrajinskom parlamentu, kao što veliki broj građana Srbije stalno ostaje bez predstavnika u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, SVM bi imao koristi od izmene izbornog sistema, pošto bi osvojio 15 umesto sadašnjih sedam mandata, ali ipak neće podržati izmene, jer su one “nepravedne”.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković oštro je kritikovao izmenu izbornih pravila a njene inicijatore optužio za “strančarenje”.

“Ovo je način da se uspostavi stranačka oligarhija i da male uske grupe u vrhu stranke odlučuju ko će biti poslanici. U toj situaciji su poslanici samo glasačke mašine”, ocenio je Novaković.

On je predložio da se Vojvodina podeli u 120 izbornih jedinica i da se glasa na osnovu imena kandidata za poslanike, a ne na osnovu političkih partija, ali je Skupština Vojvodine odbacila taj predlog.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga