Skupština Vojvodine u sredu o Statutu

Za Predlog statuta treba da glasaju dve trećine pokrajinskih poslanika

13. maja 2014

Sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj će se raspravljati o Predlogu statuta te pokrajine, biće održana sutra.

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, kao ovlašćeni predlagač, utvrdio je tekst predloga novog Statuta Vojvodine i uputio ga Skupštini Vojvodine na dalje postupanje.

Za Predlog statuta treba da glasaju dve trećine pokrajinskih poslanika da bi on bio usvojen.

Nakon toga treba da ga potvrdi i Skupština Srbije. Ukoliko ga republički parlament potvrdi, Statut potom treba i zvanično da bude proglašen u Skupštini Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je prošle sedmice uverenje da će Predlog Statuta na sutrašnjoj sednici Skupštine Vojvodine imati ako ne apsolutnu podršku, onda minimalno podršku više od dve trećine pokrajinskih poslanika.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da do 6. juna usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije.

U pokrajinskom parlamentu većinu čini koalicija Demokratske stranke, LSV i Saveza vojvođanskih Mađara. Te tri stranke imaju 69 od ukupno 120 poslanika.

Vojvođanski klub protiv usvajanja Predloga statuta

Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je danas poslanike u Skupštini Vojvodine da ne glasaju za Predlog statuta te pokrajine, koji je sutra na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta.

“Dizanjem ruke za upodobljeni Statut poslanici Skupštine Vojvodine prećutno će pristati ne samo da ukinu i ovo malo autonomije što nam je ostalo, već i da učestvuju u uvođenju diktature”, ocenio je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je ocenila da je na delu ukidanje autonomije Vojvodine, s ciljem da se “Vojvodina ponizi i da se izbriše sve što je vojvođansko”.

Vojvođanski klub je pozvao Skupštinu Vojvodine da zahteva donošenje novog Ustava Srbije, u kome će se na legalan i legitiman način rešiti pitanje položaja Vojvodine u Srbij.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga