Skupština Vojvodine traži 43 odsto od akciza

Republika ništa od obećanja opet nije ispunila pa je opet prekršila čak i ovakav antivojvođanski i anticivilizacijski ustav

20. nov 2012

Skupština Vojvodine usvojila je večeras većinom glasova amandmane na Predlog budžeta Srbije za 2013. godinu i uputila ih Skupštini Srbije na razmatranje, sa zahtevom da 43 odsto od akciza prikupljenih na teritoriji pokrajine uđe u budžet Vojvodine za 2013. godinu.

Za predlog su glasali poslanici vladajuće koalicije Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, dok je opozicija bila protiv.

Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je na sednici da Predlogom budžeta Srbije za 2013. godinu nije ispoštovana ustavna obaveza prema kojoj Vojvodini pripada sedam odsto od ukupnog iznosa republičkog budžeta, kao ni obaveza da od tog procenta tri sedmine treba da budu izdvojene za kapitalna ulaganja. Prema njegovim rečima, amandmanima Skupštine Vojvodine, odnosno odlukom da Vojvodini pripadne 43 odsto od akciza prikupljenih na njenoj teritoriji, nadomestila bi se „rupa“ od oko 10 milijardi dinara u budžetu Vojvodine, koliko nedostaje za kapitalna ulaganja prema sadašnjem Predlogu budžeta Srbije za narednu godinu. „Na taj način bi se ispunila obaveza koja proističe iz Ustava Srbije, zakona i Statuta Vojvodine“, rekao je Radoman i dodao da prema sadašnjem Predlogu budžeta Srbije, budžet Vojvodine bi sa čak 66 odsto činila transferna sredstva iz republičkog budžeta, namenjena za finansiranje plata u obrazovanju, zdravstvu i tome slično.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović rekao je da je Vlada Vojvodine 100 odsto ispoštovala odluku Ustavnog suda Srbije, koji je osporio više od 20 pokrajinskih nadležnosti, ali je ocenio da istovremeno republičke vlasti ne poštuju Ustav kada je u pitanju finansiranje Vojvodine. „Zbog odluka Ustavnog suda nismo roditeljima trećeg deteta u Vojvodini mogli isplatiti sredstva koja smo do sada isplaćivali, jer nam je i to osporeno. Mi se dakle držimo Ustava Srbije, ali ga se druga strana ne drži“, rekao je Petrović. Optužio je republičke vlasti da, uprkos obećanjima, još uvek nisu započeli rad na pisanju predloga zakona o finansiranju Vojvodine, kojim bi se konačno rešile nesuglasice oko pokrajinskog budžeta, zatim da, uprkos obećanju, nisu formirale koordinaciono telo za saradnju sa pokrajinskom vladom, niti su konsultovale pokrajinske vlasti u vezi sa budžetom za 2013. godinu. „Rado bismo razgovarali o promeni Ustava Srbije, ali nažalost to sada nije tema pa hajde da razgovaramo o tome da se Ustav mora poštovati“, kazao je Petrović.

Vojvodina je za razgovor, ali ima li sagovornika?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je potrebno sistemsko rešenje u vezi sa pitanjem finansiranja pokrajine, ali je dodao da dok god tog rešenja nema, problemi se moraju rešavati parcijalno. On se založio za dijalog sa republičkim vlastima, za prestanak politizacije pitanja odnosa Vojvodine i centralnih vlasti, i za rešavanje problema u institucijama a ne u medijima.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da republičke vlasti već nekoliko godina unazad zakidaju vojvođanski budžet i dodao da je ove godine to najočitije i najflagrantnije.

Šef poslaničke grupe opozicione Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da je potrebno da Skupština Vojvodine uspostavi efikasne mehanizme nadzora nad načinom na koji Vlada Vojvodine troši budžetska sredstva. „Lično sam protiv toga da Vojvodina dobije i jedan jedini dinar manje nego što joj pripada. Ali, istovremeno je potrebno kontrolisati i rashode u pokrajinskom budžetu“, kazao je Mirović.

Pavle Budakov iz poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS založio se za institucionalni dijalog kako bi se suzbile ekstremne ideje, kao što su zalaganja za Vojvodinu republiku, odnosno za potpuno ukidanje autonomije ove pokrajine.

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su amandmane i ocenili da se kroz njih pokušava „demontirati“ finansijski sistem Srbije kao jedne suverene države.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević pozvao je Skupštinu Vojvodine da donese odluku o ukidanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, jer to, kako je rekao, proističe iz odluka Ustavnog suda o osporavanju nadležnosti pokrajine.

Izvestilac pred republičkim parlamentom o amandmanima pokrajine biće Ištvan Pastor, odnosno Zoran Radoman, ukoliko Pastor bude sprečen.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga