- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Skupština Vojvodine zatražila da Elektrovojvodina ostane posebno preduzeće

Skupština Vojvodine zatražila je danas od Vlade Srbije da u najavljenoj reorganizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS) Privredno društvo Elektrovojvodina ostane kao posebno preduzeće i ocenila da će, u suprotnom, to imati velike štetne posledice po Vojvodinu i njene građane.

Skupština Vojvodine je glasovima vladajuće koalicije, koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, usvojila zaključke po kojima se od republičkih vlasti traži da se zadrži decentralizovani sistem i više operatera, a da Elektrovojvodina bude jedan od njih.

Predlaže se Vladi Srbije da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja građana električnom energijom.

“Smatramo da je gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Autonomne pokrajine Vojvodine, njenih građana i građanki, koji su svojim sredstvima izgradili infrastrukturu Elektrovojvodine”, rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković.

Stanković je kao ilustraciju naveo da je Elektrovojvodina u 2014. godini imala 21,3 milijardu dinara prihoda, a Elektrodistribucija Beograd (EDB) prihod od 19,3 milijarde.

Neto dobitak Elektrovojvodine je u 2014. godini bio 2,3 milijarde, dok je EDB imao gubitak od 3,4 milijarde dinara, naveo je Stanković i dodao da je aktiva Elektrovojvodine 80 milijardi dinara a EDB-a 55 milijardi.

Dodao je da su gubici u razvodu Elektrovojvodine oko 10,5 odsto, a u EDB-u 15 odsto i ocenio da je zbog svega toga “nelogično” da se Elektrovojvodina pripaja EDB-u.

Prema njegovim rečima, takva centralizacija sistema će dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u Vojvodini, a povećanja broja zaposlenih u Beogradu.

Stanković je dodao da Zakon o elektroenergetici predviđa mogućnost da funkcioniše jedan ili više operatera i distributera na teritoriji Srbije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da slično mišljenje o centralizaciji EPS-a i gašenju ostalih elektrodistribucija, sem Elektrodistribucije Beograd, imaju i u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu, samo što nemaju skupštinu koju Vojvodina ima pa ne mogu da artikulišu svoje kritike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!