Skupština Vojvodine sutra o budžetu i osnivanju VANUK

VANUK se osniva u cilju unapređivanja nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine

06. jula 2015

Poslanici Skupštine Vojvodine će na sutrašnjem zasedanju, između ostalog, razmatrati odluku o izvršenju budžeta AP Vojvodine u prošloj godini, kao i odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Pokrajinska vlada utvrdila je na sednici u maju Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Pravni osnov za donošenje odluke o osnivanju VANUK, je u član 17. Statuta Vojvodine i član 4. Zakona o javnim službama Srbije, saopštila je Pokrajinska vlada nakon sednice.

Kako se navodi, VANUK se osniva u cilju unapređivanja nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine, a njen rad će biti zasnovan na savremenim evropskim principima i tradicijama organizovanja.

Dodaje se da će u radu VANUK biti stvarani uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina Vojvodine.

Naglasak će biti na proučavanju naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu, kao i na podsticanju, unapređenju, pomoći i propagiranju naučnog stvaralaštva.

Zadatak ove institucije će biti i da sakuplja, sređuje i proučava građu iz pomenutih oblasti u Vojvodini, kao i da se bavi izdavačkom delatnošću i saradnjom sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga