Skupština Vojvodine proglasila Statut

Okončana politička saga o Statutu

22. maja 2014

Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici proglasima izmenjeni Statut te pokrajine. Za proglašenje Statuta glasao je 91 poslanik, protiv je bilo sedam, a uzdržanih nije bilo.

Na sednici nije bilo rasprave, niti su se poslanici javljali za reč.

Usvojena je i Skupštinska odluka o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Statut je morao biti izmenjen nakon što je Ustavni sud Srbije (USS) krajem 2013. godine osporio dve trećine njegovih odredaba odlukom od 5. decembra 2013. godine, na inicijativu Demokratske stranke Srbije.

USS je istovremeno doneo i rešenje kojim je odložio objavljivanje svoje odluke, kako bi do 6. juna Skupština Vojvodine usaglasila Statut sa Ustavom.

Radna grupa je 31. marta 2014. godine završila posao i dostavila Nacrt novog Statuta pokrajinskoj skupštini, nakon čega je kroz političke konsultacije postignut konsenzus oko spornih tačaka, izuzimajući poslanike Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke Srbije.

Vlada Vojvodine ubuduće se neće više tako zvati, već će se koristiti termin “Pokrajinska Vlada”.

Pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, koji su usvojeni 2004. godine, uvedeni su i tardicionalni grb i zastava koji će se isticati u posebnim prilikama, što će biti regulisano posebnom skupštinskom odlukom.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor pozvao je tokom sednice poslanike da izdvoje najmanje 10.000 dinara od mesečnog iznosa poslaničkog dodatka za pomoć žrtvama poplava u Srbiji. Sednica je počela minutom ćutanja za stradale u poplavama u Srbiji.

Pajtić: Statut je iznuđen potez ali nije vreme za teške reči

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da je Statut AP Vojvodine, koji je danas usvojen u pokrajinskoj Skupštini, iznuđen potez ali je istakao da nije vreme za teške reči tim povodom, u ovim teškim okolnostima u kojima je Srbija, zbog katastrofalnih poplava.

„Mi smo rekli šta mislimo o Statutu i da je ovo iznuđen potez, ali istovremeno u ovako teškim okolnostima, u kojima se nalazi veliki deo naše zemlje, zaista nije vreme za neke teške reči i za opšte teme, nego za solidarnost i saosećanje, pre svega sa onima koji su stradali“, rekao je Pajtić.

On je novinarima u Skupštini Vojvodine kazao da će do predviđenog roka, 30. novembra ove godine, biti donete sve odluke koje su neophodne za sprovođenje Statuta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga